mentaal

Ben jij er mentaal klaar voor?

Morgen is het zover: de finale van het tennistoernooi. Natuurlijk heb je vele uren doorgebracht aan training, weet je precies wat je moet eten, hoelang je wilt slapen van tevoren en heb je je wedstrijdtas al klaarliggen. Eigenlijk weet je gewoon dat je goed voorbereid bent. Maar, zoals je al zo vaak eerder gebeurde wanneer je moest presteren, begin je mentaal een beetje terug te krabbelen. Want wat nou als je niet kan slapen? En wat nou als je je enkel verstuikt? Ga je die bal strak over het net krijgen? Is je conditie wel echt goed genoeg? Op deze manier heb je er eigenlijk bar weinig zin meer in.

Last van prestatiestress

Het kan best lastig zijn je sterk te voelen als je moet presteren, of het nu gaat om een (sport)wedstrijd, een presentatie of een sollicitatie. Je gaat twijfelen aan jezelf, vindt de druk te hoog worden of kan moeilijk omgaan met tegenslagen. Je hebt, met andere woorden, last van prestatiestress. Als je dit ervaart, is het moeilijk het uiterste uit jezelf te halen, terwijl dat wel is wat je wilt. In dat geval is het raadzaam hulp in te schakelen.

Mentale sportcoaching helpt

Een mental sportcoach kan uitkomst bieden om mentaal sterker in je schoenen te staan. Natuurlijk ben je als (top)sporter hierbij gebaat, maar ook op andere gebieden kan je hier veel aan hebben. Waarom sportcoaching helpt? Dit type coaching leert je mentale vaardigheden die nodig zijn om te kunnen groeien binnen sport. En die vaardigheden kun je vervolgens gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Tips van de sportcoach

Amanda de Mos is mental sportcoach en heeft een drietal tips voor iedereen die last heeft van prestatiestress. Allereerst adviseert ze je goed voor te bereiden. Bij een goede voorbereiding hoort het stellen van haalbare doelen. Stel ze dus ook bij als ze niet haalbaar blijken of niet passen bij de uiteindelijke prestatie. Daarnaast hoort bij een goede voorbereiding het oefenen. Vaak wordt deze stap vergeten, maar door iets veel te oefenen, wordt het een automatisme. Dat biedt je rust, ruimte en ontspanning op het moment suprême.

Een mental sportcoach helpt je mentaal sterker in je schoenen te staan

Rust goed!

De tweede tip die Amanda geeft, is het nemen van voldoende rust. Voor een goede informatieverwerking hebben je hoofd en je lichaam rust nodig. Na inspanning is het dus heel belangrijk om ook genoeg tijd in te plannen voor ontspanning. Zo kun je de volgende keer weer goed oefenen, en ben je op het moment dat je moet presteren niet compleet afgepeigerd.

Spanning in balans

En dan komt toch echt de dag waarop je de wedstrijd gaat spelen, de presentatie zult gaan geven of moet solliciteren. Dan is het belangrijk om bij jezelf na te gaan hoeveel spanning je ervaart: te veel spanning zal je dwars zitten, maar te weinig spanning zorgt ervoor dat je niet scherp bent. Heb je te veel spanning? Door middel van ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen breng je je hartslag omlaag en zul je je kalmer voelen. Voel je nu juist te weinig spanning, en ben je vooral moe? Beweeg je lijf, spring een paar keer op en neer en luister naar vrolijke muziek. Zo wordt je enthousiast en gaat de adrenaline in je lichaam te werk. Succes!

Ontmoet Amanda

Amanda de Mos: ‘Als gecertificeerd mental sportcoach is het mijn doel om jou te laten groeien op sportgebied. Hierbij gebruik ik de vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange werk in de psychiatrie, en die ik heb opgedaan tijdens diverse aanvullende opleidingen en specialisaties zoals trauma- en angstbehandeling, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en Sportpsychologie & Coaching. Heb jij veel stress, of heb je klachten die te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen, oververmoeidheid of burn-out? Ook dan help ik je graag! Naast mental sportcoaching kun je bij mij namelijk ook terecht voor psychosociale therapie. Daarnaast bied ik regelmatig diverse workshops en mentale trainingen aan, ook op aanvraag.’

Datum: 21 juni 2019