prestatiedruk

Hoe ga jij om met prestatiedruk?

Je hebt keihard getraind. Vrijwel dag en nacht was jij op de atletiekbaan of in het krachthonk te vinden. In de laatste training heb je een geweldig resultaat neergezet. Je bent er helemaal klaar voor. En tóch twijfel je. Iedereen verwacht een topprestatie van je. Kun je daar wel aan voldoen? Die prestatiedruk ligt als een loden last op je schouders.

Stemmetjes

Goed op je ademhaling letten. In je hoofd spreek je jezelf stevig toe. ‘Kom op, niet zo aanstellen nu, je kunt het!’ Maar toch is daar steeds dat andere stemmetje dat zich afvraagt of je de supporters, die massaal voor jou naar de wedstrijd zijn gekomen, niet zult teleurstellen. En dát stemmetje zit je behoorlijk dwars. Het leidt je af en zorgt dat je niet volledig op de wedstrijd kunt focussen én daardoor niet optimaal kunt presteren.

Mentale kracht

Je kunt nóg zoveel talent hebben, nóg zoveel getraind hebben en de techniek nóg zo goed onder de knie hebben, maar als het mentaal niet goed zit, kun je eenvoudigweg niet nét dat beetje harder lopen of nét dat beetje extra presteren. Voor een topsporter, gedreven amateur of een fanatieke recreant maakt je mentale kracht het verschil tussen die geweldige topprestatie of een ‘gewoon’ goede prestatie.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding op de wedstrijd kan al een heel stuk spanning wegnemen. Dat begint met gezonde voeding en een goede nachtrust. Geen vette snacks of repen chocola die volgens de commercials ‘nieuwe energie’ geven, maar verantwoorde voeding met de juiste voedingswaarden. Geen nachten doorhalen in de kroeg onder het genot van de nodige glazen alcohol, maar op tijd naar bed zodat je de volgende dag weer fit en uitgerust bent. Pak ook je tas de avond van tevoren in. Dan weet je zeker dat je alles bij je hebt en dat geeft rust in je hoofd.

Prestatiedruk kan als een loden last op je schouders liggen

Mental sportcoaching

In mijn cursussen en workshops mental sportcoaching leer ik de sporters onder andere bij zichzelf herkennen waar ze nerveus van worden, hoe ze hun ademhaling onder controle houden en hoe ze de wedstrijd vooraf kunnen visualiseren. Als dat in je systeem zit, worden je handelingen een soort automatisme en heb je ruimte in je hoofd om tijdens de wedstrijden in te spelen op onverwachte situaties. Wanneer je deze ‘mindcontrol’ beheerst, bezwijk jij niet meer onder die prestatiedruk. Dan zijn er geen foute stemmetjes meer in je hoofd die je alleen maar afleiden, maar kun je op het juiste moment het maximale uit jezelf halen.

Ontmoet Amanda

Amanda de Mos: ‘Als gecertificeerd mental sportcoach is het mijn doel om jou te laten groeien op sportgebied. Hierbij gebruik ik de vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange werk in de psychiatrie, en die ik heb opgedaan tijdens diverse aanvullende opleidingen en specialisaties zoals trauma- en angstbehandeling, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en Sportpsychologie & Coaching. Heb jij veel stress, of heb je klachten die te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen, oververmoeidheid of burn-out? Ook dan help ik je graag! Naast mental sportcoaching kun je bij mij namelijk ook terecht voor psychosociale therapie. Daarnaast bied ik regelmatig diverse workshops en mentale trainingen aan, ook op aanvraag.’

Datum: 19 juli 2019