gezond

Ben jij zo gezond als dat je je voelt?

‘Trrring!’ Daar gaat de wekker. Hoewel het zonlicht al vanachter de gordijnen naar binnen schijnt en de vogels vrolijk tjilpen, draai jij je liever nog om voor een paar uur. De reden: je voelt je nog vreselijk moe. En dit is niet de eerste keer deze week of maand dat je zo moe wakker wordt. Ook heb je al vaker meegemaakt dat die vermoeidheid en dat energiegebrek jou de hele dag blijft plagen. Tijdens die vergadering moet jij moeite doen om je aandacht erbij te houden en je doet ineens wel drie keer zo lang over je werktaken. En dit terwijl jij, na jouw idee, toch genoeg uurtjes slaap pakt én redelijk gezond leeft. Wist je dat jouw klachten weleens met een laaggradige ontsteking te maken kunnen hebben?

‘Laaggradige ontstekingen’: wat zijn dat?

Ik hoor het je al denken: ”Laaggradige ontstekingen’: waar gáát dit over?’ Ik zal het je uitleggen. Stel je voor: tijdens het tuinieren krijg je ineens een splinter in je vinger. Auw! Behalve dat je pijn hebt, wordt je vinger na een tijdje rood, warm en dik. Vervelend. Maar het is wél een teken dat je immuunsysteem goed in actie komt. Deze probeert de ‘indringer’ te verbannen, en zorgt ervoor dat de beschadigde cellen weer kunnen herstellen. Het sneetje in je vinger zal, bij een goed werkend immuunsysteem, na een tijdje weer geheeld zijn. Dit proces van het lichaam om zichzelf te beschermen noemen we een ‘ontsteking’. Op zich een goede zaak dus. Maar het wordt wél ernstig als de ontstekingen, in plaats van tijdelijk, chronisch worden. Zo’n soort ontsteking wordt ook wel ‘laaggradige’ ontsteking genoemd, en is destructief voor je lichaam. Deze kan namelijk leiden tot een beschadiging aan je lichaamscellen, met een uitgeput immuunsysteem en allerlei ziekten en klachten tot gevolg. Bijvoorbeeld vermoeidheid en energieverlies.

Laaggradige ontstekingen en Omega-3

Laaggradige ontstekingen hebben betrekking op de cellen in je lichaam. De wand die om je cellen heen zit, is doorlaatbaar en bestaat uit Omega-6 en Omega-3. Wanneer er een goede balans is tussen deze twee, vindt er een goede samenwerking met de andere lichaamscellen plaats. De celwand is dan goed in staat om alle voedingsstoffen uit je eten binnen te laten en afvalstoffen eruit te gooien. Bij een goede samenwerking tussen Omega-3 en Omega-6 zorgt de laatste er niet alleen voor dat de celwand mooi stevig blijft, maar ook dat ontstekingen worden bevorderd bij gevaar. Komt er rotzooi in de cel, dan zorgt Omega-6 ervoor dat die weer wordt verwijderd. Dit gebeurt door middel van een (acute) ontsteking. Omega-3 remt deze ontsteking weer nadat het vuil weg is. Maar helaas is de balans tussen Omega-6 en Omega-3 in veel gevallen verstoord, waardoor de twee verzuren niet goed kunnen samenwerken. Dat betekent dat er wel een ontsteking ontstaat, maar dat deze niet wordt geremd. Het immuunsysteem komt hierdoor niet tot rust, maar blijft soms nog jaren actief. En dat heeft grote gevolgen…

Voeding speelt een grote rol

Hoe komt het dat Omega-3 en en Omega-6 niet goed kunnen samenwerken? Dat komt door onze voeding, die doorgaans veel Omega-6 bevat, en minder Omega-3. Ga maar na: we eten veel bewerkte producten die in zakjes en in pakjes zitten, en die allerlei fabrieksmatige en chemische toevoegingen hebben. Daarnaast eten met z’n allen (te) veel suikers, vetten en koolhydraten. Ook veel als ‘gezond’ aangeprezen voedsel bevat Omega-6, zoals allerlei lightproducten. De verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 is in het gemiddelde westerse eetpatroon ongeveer 20:1. Maar om ontstekingen te voorkomen, zou die verhouding maximaal 4:1 moeten zijn. En dat is nogal een verschil! Op korte termijn merk je waarschijnlijk niets van een disbalans tussen Omega-3 en Omega-6. Maar op de lange termijn kun je last krijgen van allerlei (vage) klachten.

Het immuunsysteem komt niet tot rust, maar blijft soms nog jaren actief

Welke klachten dan?

Bij onder andere deze klachten kan er sprake zijn van een disbalans tussen Omega-3 en Omega-6:

  • vermoeidheid
  • stemmingswisselingen
  • moeite met afvallen
  • slaapproblemen
  • allerlei welvaartsziekten (zoals kanker, diabetes, reuma, hart- en vaatziekten en overgewicht)
  • depressie
  • astma
  • COPD
  • depressie

Meten is weten!

Hoe zit het eigenlijk bij jou? Om een laaggradige ontsteking te kunnen meten, is er een zeer gevoelige en nauwkeurige test nodig. Hiervoor kun je de ‘Bloedwaardencheck Laaggradige Ontsteking’ doen. Deze meet het ‘CRP-eiwit’- gehalte in je bloed; een belangrijke maat voor de ontstekingsbelasting in je lichaam. Afhankelijk van de uitslag kan ik je bijvoorbeeld voedings- een leefstijladvies geven, eventueel aangevuld met suppletie. Ook speelt de verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 ook een rol. Zoals gezegd is een verstoorde verhouding tussen Omega-3 en Omega-6 niet altijd merkbaar. Een labtest biedt duidelijkheid. Om een eventueel tekort aan te tonen, heb ik slechts één druppeltje bloed nodig. Heb je een tekort? Dan zal ik je een dosering Omega-3 olie aanraden, rekening houdend met jouw aandoening en lichaamsgewicht. Na vier maanden zullen we beide testen herhalen om de resultaten te peilen. En in de tussentijd voel jij je een stuk beter!’

Datum: 18 april 2019