Omega-3

Wat heeft Omega 3 met reuma te maken?

Elke dag opstaan met pijn en stijfheid in je spieren, die gedurende de dag erger worden. Boodschappen in je mandje leggen, een sinaasappel pellen of de vaatwasser inruimen. Alledaagse dingen die lastig zijn, of zelfs helemaal niet lukken. Als je last hebt van reuma of een reumatische aandoening, dan ervaar je veel frustraties en ongemak. Maar wist je al dat je Omega-3 kunt nemen om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen?

Reuma: wat is het?

Reuma is een pijnlijke aandoening, waar vooral de spieren en gewrichten onder lijden. Je kampt met symptomen als pijn, stijfheid en zwellingen in je ledematen (met name in je voeten en handen). In het ergste geval kan er zelfs vergroeiing van de gewrichten optreden. ‘Reuma’ is geen term voor één aandoening, maar een verzamelterm voor verschillende reumatische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan artrose, artritis, jicht en de ziekte van Bechterew. Hoewel reuma een ‘grijs’ imago heeft, is niets minder waar. Meer dan de helft van de reumapatiënten is beneden de 65 jaar. Ook is het aantal mensen met een reumatische aandoening groot. Want wist je dat één op de vijf (!) Nederlanders ermee te maken heeft?

Reuma? Pas je leefstijl aan

Omdat de aandoening vrij ernstig is, zal je arts in de meeste gevallen zware medicijnen voorschrijven. Maar ook bepaalde aanpassingen in je leefstijl helpen om je beter te voelen. Zo is al duidelijk dat bewegen een positief effect heeft, en dat roken de klachten juist erger maakt. Ook zijn er steeds meer wetenschappelijke studies die laten zien dat ook aanpassingen in de voeding een positief effect hebben.

Omega-3 en reuma

Als je reuma of een reumatische aandoening hebt, dan is het verstandig om een gezond voedingspatroon te handhaven. Deze voeding moet de juiste voedingsstoffen leveren voor het immuunsysteem. Hierbij is het onder andere belangrijk om te kiezen voor de juiste vetten. Niet alle vetten zijn even gezond. Zo kun je transvetten beter zoveel mogelijk vermijden. Deze verzadigde vetten vind je in veel bewerkte producten, zoals koekjes, chips en gebak. Je kunt beter kiezen voor Omega-3 vetzuren. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren vind je onder andere in vette vissoorten, verschillende soorten groentes, ongebrande noten en avocado’s.

Het is onder andere belangrijk om te kiezen voor de juiste vetten

Heb ik een tekort aan Omega-3?

Wil jij weten of je genoeg Omega-3 binnenkrijgt? Dan raad ik je aan om een labtest te doen om je Omega-3 status te meten. Deze test is vergelijkbaar met een glucoseprikje. Ik neem één druppel bloed bij je af. Na de analyse van het bloed wordt niet alleen duidelijk of je een tekort aan Omega-3 hebt, maar ook hoeveel er nodig is om het op te lossen. Vervolgens krijg je Omega-3 in oliesubstantie van mij mee, precies in de goede hoeveelheid. Na 4 maanden wordt je bloed opnieuw getest, zodat het resultaat duidelijk zal worden. En in de tussentijd voel jij je heel wat beter!

Met welke voeding krijg ik Omega-3 binnen?

Help je lijf een handje en voeg de volgende producten aan je eetpatroon toe:

  • vette vis, schaal- en schelpdieren
  • noten en zaden
  • peulvruchten
  • zeewier
  • pompoen
  • avocado
  • groene bladgroenten

Voor jou!

Heb jij reuma of een reumatische aandoening, en ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou kan betekenen? Of ben je gewoon benieuwd hoe het zit met jouw Omega-3 status? Bij Body-Pitstop in Hilversum zit je goed. Elvira Zwanikken is expert op het gebied van voeding, supplementen, bioresonantie en de labtest. Tijd om jouw gezondheid onder de loep te nemen.

Datum: 27 februari 2019