ont-moeten

Kun jij ont-moeten?

Vreemd woord is dit eigenlijk hè: ‘ontmoeten’. Je komt iemand tegen en dat noem je dan een ‘ontmoeting’. Feitelijk zegt het woord alleen dat het moeten eraf mag, en dat je informeel met elkaar mag omgaan.

Moeten

Wij mensen hebben in onze cultuur op de een of andere manier iets met moeten.

Dat gaat niet alleen voor ons werk op, maar gebeurt ook in ons privéleven. Al met al moeten we best veel van onszelf en hebben we ook vaak het idee dat we iets voor de omgeving moeten doen.

Mogen

Gelukkig vindt er de laatste jaren in het moeten wel een klein beetje verandering plaats en maakt het langzamerhand steeds meer plaats voor het idee dat je iets mag doen en dat iets leuk mag zijn. Tenslotte is er maar één persoon die bepaalt wat er gebeurt in jouw leven en dat ben je immer en altijd zelf. Tenminste, als je het goed met jezelf voor hebt.

In onze maatschappij worden we van kleins af aan opgevoed met moeten in plaats van mogen.

Je moet van alles in dit leven, maar eigenlijk word je daar doodmoe van

Veel leuker

Dat is jammer want iets mogen doen is veel leuker. Dus als we onze woordkeus aanpassen in mogen, voelt alles al een stuk aangenamer aan. Als je iets mag doen en iets kan doen omdat je het leuk vindt, wordt het nog leuker.

Ont-moeten

Waarom dit verhaal over moeten? ‘Nou, ik kom wekelijks veel mensen tegen in mijn praktijk die de lat heel hoog leggen voor zichzelf’, verklaart osteopaat Evert-Jan Ilbrink. ‘Op zich is daar helemaal niets mis mee, zolang je weet dat de lat hoog ligt en zolang je datgene wat je doet heel erg leuk vindt. Als je een zware klus doet omdat het moet van jezelf of zelfs van anderen, kunnen er allerlei vage klachten ontstaan in je lichaam. ‘Moeten’ gaat bij veel mensen in het lichaam zitten. Je moet presteren! Je moet van alles doen!’

Beperkingen

‘ ‘Moeten’ zet begrenzingen in werking en zal op een zeker moment letterlijk beperkingen opleggen aan je lichaam. Beperkingen die zich gaan uiten in lichamelijke klachten zoals onverklaarbare spierpijnen, krampen, ademproblemen, hoofdpijnen, darm- en rugklachten en zelfs migraine om er zo eens een paar te noemen’, somt Evert-Jan op. ‘Het is dus prettig om zo nu en dan eens tijd te nemen om niet te moeten en daarmee te voorkomen dat je lichamelijke en mentale klachten krijgt. ‘Ont-moeten’ is een zeer ont-spannende bezigheid waar heel veel mensen baat bij hebben. Als dit verhaal herkenning bij je oproept, kan ik met relatief zachte osteopatische behandelmethoden jouw lichaam verzachten en je laten voelen wat een vrij bewegend lichaam doet in de beweging van de geest. Een lichaam dat goed aanvoelt, werkt direct door op je gevoel van levenskwaliteit.’

Weetjes en feitjes

Wist je dat…..

……Osteopathie is en eerstelijns manuele geneeswijze die vergoed wordt via de aanvullende zorg verzekering.
……Doorverwijzing door een arts is niet nodig.

Datum: 11 december 2018