gedragsproblemen

Osteopathie: ook voor kinderen met gedragsproblemen!

6 november 2020
230
231
0

Op alles is het antwoord nee, of je het nu vriendelijk vraagt, boos wordt of straf uitdeelt. Je kind wil maar niet luisteren. Wanneer je kind het ergens niet mee eens is, volgt een driftbui of zet hij of zij het op een krijsen. Als ouder kan het een enorme uitdaging zijn wanneer je kind voortdurend dit soort ongewenst gedrag vertoont. Een oplossing is dan niet snel gevonden, maar wist je dat osteopathie hierbij kan ondersteunen?

Prikkelverwerking

Het zenuwstelsel filtert de hele dag alle zintuiglijke indrukken die we binnen krijgen. Kinderen met gedragsproblemen of hyperactiviteit hebben meestal moeite om al deze prikkels te verwerken en op een passende wijze hierop te reageren. Vaak vertaalt zich dat in woedebuien. Kinderen gedragen zich dan dwars of trekken zich juist volledig terug.

Onderliggende oorzaak

Kinderen met dergelijke gedragsproblemen worden vaak weggezet als druk, lastig of agressief, zonder te kijken naar de onderliggende oorzaak. Dit terwijl kinderen van alle leeftijden een grote ontwikkeling doormaken, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer er op een bepaald gebied een verstoring in de ontwikkeling optreedt, kan de osteopaat dit onderzoeken en voelen waar de verstoring in het lichaam vastzit. Vaak is dit een spanning in de wervelkolom, schedel of het orgaanstelsel.

Werking van osteopathie

De osteopaat neemt deze blokkades weg, waardoor het zenuwstelsel minder gevoelig wordt voor prikkels. Met corrigerende handgrepen wordt de samenwerking tussen verschillende weefsels hersteld. Dit brengt de ontspanning weer in het lichaam terug en herstelt de natuurlijke beweeglijkheid. Het kind wordt hierdoor rustiger en kan zich beter concentreren. Dit verandert het gedrag van kinderen vaak ten goede, evenals de motoriek, leerprestaties en sociaal gedrag.

ADHD en autisme

Om deze reden is osteopathie ook een geschikte behandeling voor kinderen met ADD, ADHD en autisme. Bij ADD is er sprake van gedragsproblemen waarbij kinderen moeite hebben om zich te concentreren. Als kinderen daarbij ook nog eens overactief zijn, noemen we dat ADHD. Daarnaast zijn er nog andere gedragsstoornissen die niet onder een andere diagnose te plaatsen zijn, wat bekend staat onder de verzamelnaam PDD-NOS.

Verminderde klachten

Uit onderzoek blijkt dat er een afname van 59% in hyperactiviteit en disfunctioneren is na een behandeling met osteopathie. Klachten die daarmee gepaard gaan, zoals hoofdpijn, buikklachten of slaapproblemen zijn zelfs nagenoeg verdwenen. Daarnaast kan osteopathie een positieve invloed hebben op symptomen van autisme en PDD-NOS, zoals dwangmatig gedrag. Vanwege de verbeterde concentratie zullen andere leerproblemen zoals dyslexie ook verminderd worden.

Tips bij gedragsproblemen

Een osteopathiebehandeling kan een goede aanvulling zijn op (gedrags)therapie en is dankzij de zachte behandelwijze veilig voor kinderen en baby’s. Om je kind zelf zo goed mogelijk te ondersteunen bij gedragsproblemen, kun je prikkels zoals lawaai, rommel en drukte het beste beperken. Je kind heeft baat bij structuur en een duidelijke communicatie. Reageer daarom zo consequent mogelijk, stel haalbare doelen en spoor het gewenste, positieve gedrag aan in plaats van het ongewenste gedrag te bestraffen.

Over Mariska Meulman

Benieuwd naar de mogelijkheden? Voor een osteopathiebehandeling bij gedragsproblemen kunnen ouder en kind terecht bij Mariska Meulman. In haar praktijk zorgt Mariska altijd dat het kind zich op zijn gemak voelt. Met haar kennis van de sensorische, emotionele en neurologische ontwikkeling van kinderen, zoekt ze bovendien altijd naar een passende oplossing, afgestemd op het ontwikkelingsstadium van het kind.

Meer weten?

Bij osteopathie Meulman ben je aan het juiste adres voor osteopathie voor volwassenen, kinderen en baby's. Eigenaresse Mariska Meulman helpt je graag met uiteenlopende klachten.

Osteopathie Meulman
Wilhelminapark 28 | 2012 KC Haarlem | 06-21463294 |
hallo@mariskameulman.nl | www.mariskameulman.nl
Deel dit artikel