rugpijn

Vrij van rugpijn door osteopathie

18 april 2019
293
292
0

Toen het begon was het nog niet zo erg. Hooguit bij achteruit rijden voelde je het, een stijfheid in je nek. Inmiddels wordt het echt pijnlijk, en kun je er niet meer omheen. Langzamerhand straalt de pijn uit naar je hoofd of rug. Of misschien ben jij altijd actief geweest, maar kreun en steun je tegenwoordig van de pijn bij het bukken. Dat kun je maar moeilijk accepteren, in jouw actieve leven past zo'n stram lijf helemaal niet. Veel nek- en rugklachten ontstaan geleidelijk, waarbij stijfheid langzaamaan verandert in een meer serieuze pijn. In andere gevallen komen klachten plotseling op, bijvoorbeeld na het maken van een onverwachte beweging of na een ongeluk. Hoe ze ook ontstaan, je wilt er vanaf. Osteopathie helpt jou klachtenvrij door het leven te gaan.

Rugpijn meest voorkomende klacht

In het bijzonder is osteopathie effectief bij klachten die al langere tijd aanwezig zijn, zoals darmklachten en PDS. Maar osteopathie werkt ook heel goed bij veel andere klachten waar jij graag van af wilt. Klachten waarover ik dan ook veelvuldig over word geconsulteerd, zijn nek- en rugpijn. Dat is niet zo gek, zeker in het geval van de nek. De nek verbindt ons hoofd namelijk met de rest van ons lichaam. Denk bijvoorbeeld maar aan de spieren die ons hoofd helpen het blikveld horizontaal te houden, of aan de zenuwen die vanuit de hersenen via de nek naar andere delen in het lichaam lopen.

Kern van het probleem

Voor een goed functionerend lichaam is het nodig dat de vele spieren en gewrichten soepel bewegen. Wanneer dit niet zo is, ontstaan er klachten. Vaak zijn deze klachten nek- of rugpijn. Bij pijn of overbelasting van een spier of gewricht kan de oorzaak lokaal zijn; je hebt te fanatiek gesport, te zwaar getild of een verkeerde houding aangenomen. Er kan zich ook door een letsel of ongeluk een ‘keten’ van bewegingsverliezen hebben ontwikkeld in de verschillende weefsels. Dan bevindt de oorzaak zich lang niet altijd lokaal, maar ergens anders in het lichaam. Een osteopaat gaat op zoek naar de kern van het probleem om je er echt vanaf te helpen.

Rugpijn begint in de darmen

Als osteopaat kijk ik dus naar het lichaam als een geheel. Daarom onderzoek en behandel ik de pijnlijke regio niet alleen lokaal, maar kijk ik aandachtig naar blokkades en bewegingsverliezen in het gehele lichaam en in breng ik deze in relatie met de klachten. Je rugpijn kan bijvoorbeeld door darmproblemen veroorzaakt worden! Een de behandeling zal zich dan ook hierop richten, en niet op het symptoom alleen. Door zachte, manuele technieken worden de bewegingsverliezen opgeheven. De doorbloeding van de probleemregio verbetert en hierdoor herstelt het weefsel zich. Dat is vrijwel meteen na de behandeling merkbaar.

Ook bij hoofdpijn en migraine

Osteopathie kan ook voor je werken als je last hebt van steeds terugkerende hoofdpijn of migraine. In deze gevallen heeft je lichaam zelf al naar mogelijke oplossingen gezocht, maar lukt het niet om hier zelf uit te komen. Osteopathie geeft dan dat extra zetje dat nodig is om weer in balans te komen. Eventueel in combinatie met leefstijl- of voedingsadvies kom je zo weer beter in je vel! Na een aantal behandelingen verminderen of verdwijnen de klachten en voel jij je aanzienlijk beter.

Osteopathie

Bij welke klachten kan osteopathie jou helpen?

  • Gewrichtsklachten (pijn aan je nek, schouder, rug, heup of ledematen)
  • Hoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn
  • Spijsverteringsklachten (waaronder maagpijn en diarree)
  • Keel-, neus- of oorproblemen
  • Klachten na (buik)operaties
  • Klachten rondom zwangerschap
  • Menstruatiestoornissen
Meer weten?

Bij osteopathie Meulman ben je aan het juiste adres voor osteopathie voor volwassenen, kinderen en baby's. Eigenaresse Mariska Meulman helpt je graag met uiteenlopende klachten.

Osteopathie Meulman
Wilhelminapark 28 | 2012 KC Haarlem | 06-21463294 |
[email protected] | www.mariskameulman.nl

Leidsevaartweg 129 | 2106 AT Heemstede

Deel dit artikel