overgang

Geef de overgang geen hoofdrol in je leven

Ineens voel je de hitte razendsnel vanuit je buik naar boven kruipen en even later voel je de eerste zweetdruppeltjes al op je voorhoofd en tussen je borsten. Schijnbaar achteloos dep je met een tissue je gezicht en doet alsof er niets aan de hand is. Dat je nu net een opvlieger moet krijgen tijdens deze belangrijke vergadering. Je hebt ook al zo slecht geslapen door je nachtelijke zweetaanval. Nee, de overgang is echt geen pretje.

Nieuwe fase

Bij de meeste vrouwen begint de overgang tussen het 45e en 55e levensjaar. Het kondigt het einde van je vruchtbare jaren aan en je stopt met menstrueren. Het hormonale mechanisme dat je menstruatiecycli regelde, is namelijk op een natuurlijke manier uitgeput. Dat heeft tot gevolg dat er hormonaal ook het één en ander verandert in je lichaam. En dát is duidelijk te merken!

Symptomen overgang

De bekendste symptomen en gevolgen van de overgang zijn:

  • opvliegers
  • nachtelijk zweten
  • stemmingswisselingen
  • slaapproblemen
  • gewichtstoename
  • geen zin in seks
  • hoofdpijn
  • ongewild urineverlies
  • gewrichtsklachten
  • botontkalking

Osteopathie biedt hulp bij de overgang

Opvliegers

De klachten en de intensiteit ervan verschillen per persoon. Opvliegers zijn wel de meest bekendste van de ongemakken die je tijdens de overgang kunt ervaren. Bijna 80% van de Nederlandse vrouwen heeft er last van. Terwijl de één er af en toe eentje heeft, heeft de ander er meer dan zes per dag. Meestal zakt zo’n hevige warmteaanval na één tot drie minuten weer af, maar het kan erg vervelend zijn en het overkomt je vaak op de meest ongelegen momenten en dus ook ’s nachts. In dat geval wordt je slaap ook nog eens verstoord, wat weer kan leiden tot vermoeidheid, weinig energie, slechte concentratie en sombere gevoelens.

Osteopathie

De overgang is een natuurlijk proces van je lichaam. Je zult er dus doorheen moeten, maar dan is het wel fijn wanneer er iets aan de bijkomende klachten gedaan kan worden. En wat is er mooier dan dat eveneens op een natuurlijke wijze, dus zonder medicijnen, te doen? Dat kan met osteopathie, een complementaire geneeswijze die ervan uitgaat dat alles in het lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Je bewegingsapparaat, organen, schedel en ruggenmerg beïnvloeden elkaar continu. Om te zorgen dat dit geheel in balans blijft, moeten alle onderdelen goed functioneren en een goede beweeglijkheid hebben.

Veranderde hormoonspiegel

Door veranderingen in je hormoonspiegel worden onder meer de spieren van je bekkenbodem slapper, waardoor er meer kans is op verzakking van de baarmoeder. Dit kan weer tot gevolg hebben dat je te maken krijgt met ongewenst urineverlies bij lachen en hoesten. Het kan ook zorgen voor een zwaar en vervelend gevoel in je benen of pijn in je rug.

Manuele technieken

Door de baarmoeder en eierstokken met manuele technieken weer beweeglijker te maken en de tensie en tonus van de inhoud van de buik en de buikwand in balans te brengen, worden de andere klachten vaak automatisch opgelost. De aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen verbetert, waardoor het lichaam zelf weer naar een gezonde balans kan zoeken. Osteopathie kan de overgang niet voorkomen, maar de klachten wel verminderen. Deze periode in je leven is te waardevol om het te laten overheersen door vervelende klachten en kwalen!

Datum: 22 maart 2019