hooggevoeligheid

Een paard kan je helpen bij hooggevoeligheid

Veel mensen zien hooggevoeligheid of HSP (Highly Sensitive Person) als een last. Het valt niet mee om met alle indrukken en prikkels, die zo hard bij je binnenkomen, om te gaan. Toch kan hooggevoeligheid ook als een gave worden ervaren. Dat gebeurt doorgaans overigens niet zomaar, daar heb je iemand bij nodig. Iemand die je daarbij helpt: een paard.

Indrukken komen heftiger binnen

Wanneer jij bij een zielige film al snel mee zit te snotteren, wil dat niet meteen zeggen dat je hooggevoelig bent. HSP gaat net een stapje verder. Je merkt meer signalen en details op én ze komen veel harder binnen. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij een gemiddeld persoon, waardoor iemand die HSP is behoorlijk overprikkeld kan raken. Omdat onze westerse wereld vooral gericht is op verstand en ratio in plaats van gevoel, wordt hooggevoeligheid al snel als een last ervaren.

Valkuilen bij hooggevoeligheid

Omdat hooggevoelige mensen zoveel van hun omgeving oppikken, zijn ze daar vanzelfsprekend ook meer mee bezig. Ze ervaren de emoties en stemmingen van de mensen om hen heen. Ze zijn daardoor vaak zorgzaam. Door altijd maar in te spelen op de behoeften van anderen en zichzelf weg te cijferen, is het moeilijk om de eigen grenzen aan te geven. Het logische gevolg is een grotere kans op stress wat weer allerlei fysieke klachten kan veroorzaken: van hoofdpijn en allergieën tot chronische vermoeidheid en maag- en darmklachten.

Geen last maar een gave

Paardencoaching kan je helpen om met hooggevoeligheid om te gaan en het niet langer als een last, maar juist als een gave te leren beschouwen. Het klinkt misschien vreemd dat een paard je daarbij kan helpen, maar dit prachtige dier heeft bijzondere eigenschappen. Hij kan je namelijk ‘spiegelen’. Dat wil zeggen dat hij ziet en voelt wat er in je omgaat en daar reageert hij op. Dit is een manier waarop paarden ook onderling met elkaar communiceren.

Altijd alert op de reacties van anderen

Een paard is namelijk een kuddedier. Bij gevaar moet het vluchten en daarom is hij zich altijd zeer bewust van alles wat er in zijn omgeving gebeurt. Hij scant zijn kuddegenoten en reageert op wat hij bij hen waarneemt.

‘Het is gewoon zó mooi om te zien wat er gebeurt en wat voor positief effect het heeft’

Ervaring met hooggevoeligheid

Michelle Kuiper is zelf hooggevoelig én paardencoach. ‘Ik ben altijd al een ‘paardenmeisje’ geweest. Ik heb me in mijn jeugd in gezelschap van leeftijdsgenootjes vaak ‘anders’ gevoeld, maar bij paarden voelde ik me gezien. Bij hen voelde ik me veilig. Pas later kwam ik erachter dat ik hooggevoelig ben. Tijdens mijn opleiding tot paardencoach heb ik geleerd hoe ik met hooggevoeligheid om kan gaan. Het is zo mooi om met behulp van paardencoaching dit ook aan anderen mee te kunnen geven.’

Ook voor kinderen

Michelle coacht met haar paarden zowel volwassenen als kinderen. ‘Ik vertaal naar de cliënt wat ik bij het paard zie gebeuren. Als ik het paard zie gapen, weet ik dat hij dat niet doet omdat hij moe is, maar omdat hij stress voelt. Omdat ik weet hoe ik het moet interpreteren, kan ik er daardoor ook bij de cliënt over doorvragen. Bij volwassenen doe ik dat op een andere manier dan bij kinderen. Bij volwassenen kun je vrij direct zijn, terwijl je het bij kinderen op een wat andere manier moet brengen. Het is gewoon zó mooi om te zien wat er gebeurt en wat voor positief effect het op de cliënt heeft!’

Je boekt snel resultaat

Afhankelijk van hoe snel je het oppakt, leer je in twee tot vijf sessies hoe je met hooggevoeligheid om kunt gaan en hoe je de emoties van anderen van je kunt laten afglijden. Een sessie duurt doorgaans 45 tot 60 minuten. Soms word aangeraden om na twee of drie maanden een herhaalsessie in te plannen om te voorkomen dat je in je oude patronen terugvalt.

Datum: 12 december 2018