trauma

Achtervolgd door een trauma? Probeer paardencoaching!

Pijnlijke, vervelende en ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Soms blijven ze je maar achterna zitten en laten ze een steen op je maag achter. Ook al is het al jaren geleden. Je hebt al van alles geprobeerd om de nare gebeurtenis of gebeurtenissen een plekje te geven. Toch lijkt je leven met name bepaald te worden door die nare situatie. Wat zou het toch fijn als jij je meer ontspannen en vrijer zou voelen. Als je weer meer rust zou hebben en meer zou kunnen genieten. Paardencoaching kan je een stukje in de juiste richting helpen!

Janneke Bergeijk

Een trauma: wat is het?

Een trauma is een herinnering aan een gebeurtenis die een blijvend negatief effect heeft op je leven. Je kunt hierbij denken aan ‘acute’ trauma’s, zoals het meemaken van een ongeval. Daarnaast kun je ook denken aan een chronisch trauma, zoals het (herhaaldelijk) meemaken van incest of mishandeling. Maar het kan ook gaan om het meemaken van een nare gebeurtenis op straat of het overleden van een dierbare of huisdier. Flashbacks, nachtmerries en het ervaren van heftige geluiden, geuren en beelden. Trauma’s zijn lang niet altijd zichtbaar. Maar dat maakt de herinneringen aan het trauma, en de symptomen van een trauma, niet minder pijnlijk of emotioneel.

Heb jij een trauma?

Dan komen de volgende symptomen je misschien bekend voor:

  • Je ervaart heftige emoties als je terugdenkt aan de gebeurtenis of gebeurtenissen
  • Je hebt last van angst en fobieën
  • Je kampt met depressies, isolatie en vereenzaming
  • Je hebt lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst
  • Je hebt daarnaast eventueel ook last van andere vage, niet goed te plaatsen klachten

Samen aan de slag!

Pijnlijke levensgebeurtenissen kunnen, bewust of onbewust, bepaalde blokkades hebben gecreëerd. Deze kunnen nog elke dag impact hebben op je leven. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen! Paardencoaching is een effectieve vorm van therapie om te werken aan de klachten die als gevolg van het trauma zijn ontstaan. Hier kun je in een ongedwongen en veilige setting ontdekken dat het ook anders kan. Het paard reageert op jouw verbale en nonverbale lichaamstaal, en fungeert dus als het ware als een ‘natuurlijke spiegel’. Het paard draait tijdens dit spiegelen nergens omheen, maar heeft als doel om zo snel mogelijk tot de kern te komen. Wat zit er dwars en waar zitten de blokkades?

Wist je dat paardencoaching je kan helpen om een stukje in de juiste richting te komen?

Het vertalen van de paardentaal

Bij paardencoaching hoeft er niet veel gesproken te worden. Als paardencoach help ik jou met name om te laten zien wat het paard jou precies wil vertellen, en wat hij bij jou waarneemt. Door het vertalen van de reacties van het paard kun jij als deelnemer inzichten en ook lichamelijke effecten ervaren. En hier gaat het nou precies om. De ervaringsgerichte manier helpt jou om het trauma beter te kunnen verwerken. En soms kan dat best confronterend zijn. Maar het contact met het paard werkt vooral troostend en verzachtend. Dit komt doordat er bij het huid-op-huidcontact tussen mens en paard het rustgevende ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrijkomt. Dit zorgt er onmiddellijk voor dat je ontspant, en dat je minder stress ervaart.

Vertrouwen op je innerlijke kracht

Tijdens individuele sessies kun je bepaalde issues of beperkende belemmeringen aanpakken, zoals een trauma. Maar je kunt er ook een hele dag voor uittrekken en met behulp van een HorseClinic meer over jezelf te weten komen én er direct heel praktisch en oplossingsgericht mee aan de slag gaan. Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan met paarden, en heb ik meerdere cursussen gevolgd. Bovendien heb ik door mijn opleiding en werk als verpleegkundige veel kennis opgebouwd, die ik inzet tijdens de sessies. Mijn grootste drive is jou weer te laten vertrouwen op jouw innerlijke kracht. Wanneer je deze weer zelf ervaart én gebruikt, zul je volledig tot je recht komen. Mocht er na de sessie of sessies toch nog iets extra’s nodig zijn, dan beschik ik bovendien over de juiste contacten voor een passend vervolg.

Wist je dat …

… paarden, net als mensen, een erg goed geheugen hebben? Uit verschillende studies komt naar voren dat, wanneer paarden op een vriendelijke manier door iemand worden benaderd, zij deze vriendelijke persoon hun hele leven lang blijven herinneren. Daarnaast hebben paarden ook een goed geheugen voor plekken en plaatsen. Hebben zij ergens vervelende ervaringen opgelopen, dan zullen zij angstig worden wanneer zij weer naar deze plek worden gebracht.

Datum: 24 juni 2019