littekens

Ik hoef mijn armen niet langer te verbergen

26 februari 2019
91
90
1

Als gevolg van een maagverkleining ben ik flink afgevallen. Daar was ik natuurlijk erg blij mee, maar dat gold niet voor de overtollige hoeveelheid vel aan mijn armen en buik. Wanneer de plastisch chirurg dát verwijderd had, zou ik eindelijk weer trots op mijn lichaam kunnen zijn.

Het verhaal van Nicoline (51)

Littekenervaring

De operatie van mijn buik werd vergoed door mijn zorgverzekeraar. Die van mijn armen echter niet. Dat heb ik zelf moeten betalen en dat was een behoorlijk bedrag. Maar ik had het er wel voor over. In het verleden was ik al eens aan mijn heup geopereerd en had ik een keizersnede gehad. Ik had dus wel wat ‘littekenervaring’. Ook dit keer verwachtte ik gewoon een smalle witte streep zodra alle wonden genezen waren.

Grote desillusie

Het resultaat was echter een grote desillusie. Met name de littekens op mijn armen waren zó lelijk. Dat was ontzettend schrikken! Ik kon nu dan wel weer een colbertje dragen, maar met deze armen wilde ik me ’s zomers niet vertonen. Dan zou iedereen me nog steeds nastaren. Die eerste zomer heb ik het opgelost door kanten vestjes met driekwart mouwen te dragen. En de enkele keer dat ik wel iets met korte mouwen droeg, hield ik mijn armen stijf langs mijn lichaam, zodat maar niemand die lelijke littekens zou zien. Ik was zó teleurgesteld. De operatie was behoorlijk prijzig geweest en het resultaat absoluut niet wat ik verwachtte.

Hypertrofische littekens

De plastisch chirurg legde me uit dat ik hypertrofische littekens aanmaak. Dat zijn littekens die als het ware doorgroeien. Bij mijn eerdere operaties had ik daar geen last van gehad, maar blijkbaar was dit het gevolg van mijn veranderde stofwisseling. Mijn arts gaf me het adres van een huidtherapeut, maar voordat ik in de gelegenheid was om daarmee contact op te nemen, kwam ik een berichtje van Annemiek van Glow With the Flow uit Arnhem tegen over het minder zichtbaar maken van littekens met dermatografie. Mijn interesse was meteen gewekt, en ik heb contact met haar opgenomen.

Microneedling en pigmenteren

Drie maanden geleden heeft ze me voor het eerst behandeld met een combinatie van microneedling en pigmentatie. De eerste drie dagen moest het behandelde gebied absoluut droog worden gehouden. Ik mocht dus ook niet douchen en dat was eigenlijk het vervelendst aan de hele behandeling. De behandeling zelf was namelijk heel goed te doen. De huid werd eerst ingesmeerd met een verdovende crème. Er werden allemaal heel kleine gaatjes in de huid geprikt en dat voelde ik nog wel een beetje, maar het deed niet echt zeer.

Mooi resultaat

Die eerste dagen na de behandeling was de huid erg rood en zaten er allemaal korstjes op het litteken. Maar toen ik eenmaal weer mocht douchen en de huid kon insmeren, voelde het al veel soepeler. Toen de korstjes er een paar dagen later afvielen, zag ik pas hoe mooi het al was geworden. Toch bleef ik nog enige reserves houden. Puur uit zelfbescherming: ik durfde me niet wéér blij te laten maken met een dooie mus. Bij de twee behandelingen die daarna nog volgden, werd het resultaat nog meer verfijnd. Het begint eindelijk tot me door te dringen dat die lelijke, rode littekens veel minder zichtbaar zijn! En het wordt nog mooier.

Trots op mijn lichaam

Het litteken op mijn buik stoort me niet. Dat ziet niemand want het valt mooi onder het randje van mijn slip en bikinibroekje. Maar de littekens op mijn armen vond ik wel vreselijk. Daarom ben ik ook zo blij met het resultaat! Ik begin eindelijk weer trots op mijn lichaam te worden. En deze zomer mogen mijn armen weer gezien worden.

Meer weten?

Bij Glow With The Flow ben je op het juiste adres voor cosmetische- en medische pigmentatie. Bij cosmetische pigmentatie kun je denken aan permanente make-up. Bij medische pigmentatie kun je denken aan minder zichbaar maken van vlekken en gedepigmenteerde huid.

Glow With The Flow
Eusebiusbuitensingel 9 | 6828 HT Arnhem | 0622727245 |
[email protected] | www.glowwiththeflow.nl
Deel dit artikel