kindervoeten

Gezonde kindervoeten, een gezonde toekomst!

Kindervoeten zijn kwetsbaar, groeien razendsnel en hebben aandacht nodig. Hoewel er van de buitenkant soms niets te zien is, kan het zijn dat je kind wel klachten ervaart tijdens het drentelen, springen en huppelen. Soms zijn er duidelijke aanwijzingen dat er iets aan de hand is, soms ervaart je kind de voetklachten niet als hinderlijk en laat het daarom niets merken. Een gezonde voetontwikkeling is echter bepalend voor de toekomst van je kind. Hoe kun je hier als ouder aan bijdragen?

Kindervoeten: dit moet je weten

Dat er verschillen zijn tussen jouw eigen volwassen voeten en die (kleine) voeten van je kind, kun je natuurlijk in één oogwenk zien. Maar behalve de grootte van de voeten, zijn er nog veel meer verschillen. Een uitgegroeide volwassen voet bestaat uit 28 botjes, met daar om heen banden, spieren, zenuwen en bloedvaten. Bij de geboorte zijn al deze botstructuren nog niet aanwezig, en werken de spieren in de voeten nog niet optimaal. De voeten van een baby zijn dan ook vaak plat, en hebben een dik vetkussen aan de onderkant. Maar hier komt, in de meeste gevallen, snel verandering in!

Voeten in ontwikkeling

Gedurende de eerste levensjaren van je kind groeien de voeten namelijk snel, en gaan de spieren zich steeds meer ontwikkelen. Zodra kinderen beginnen te lopen, worden de voeten sterker. De voetboog maakt een geleidelijke verandering door, net zoals de stand van de benen. Dit kun je ook vaak zien als ouder. Op jongere leeftijd heeft je kind vaak een O-stand (de voeten zijn naar buiten gedraaid). Zo rond het tweede levensjaar komt daar meestal een X-vorm voor in de plaats; de voeten gaan dan steeds meer naar binnen staan. Heeft je kind de leeftijd van vijf jaar bereikt? Dan krijgen kindervoeten steeds meer een rechtere vorm.

Wees er vroeg bij

Merk je echter dat de benen van je kind in een O-stand of in een X-stand blijven staan? Of heb je het idee dat de voet plat blijft? Dan is het verstandig om aan de bel te trekken bij de podoloog. Maar ook in andere gevallen is het verstandig om de podoloog om raad te vragen. Kijk maar naar het onderstaande lijstje.

Een gezonde voetontwikkeling is bepalend voor de toekomst van je kind

Verschijnselen of symptomen

Merk jij onderstaande verschijnselen of symptomen bij je kind? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij een podoloog!

  • Je kind heeft pijn tijdens het lopen, bijvoorbeeld in het onderbeen of de voet
  • Je kind valt of struikelt regelmatig
  • Je kind heeft een asymmetrische voetstand (een verschil tussen links en rechts)
  • Je kind heeft last van vermoeidheidsklachten in het onderbeen of voet
  • Je kind heeft ineens een afwijkend looppatroon

De podoloog helpt je kind verder!

Omdat veel problemen aan de kindervoeten al in de vroege kinderjaren ontstaan, is het verstandig om je kind er niet te lang mee te laten doorlopen. Ook klachten aan de knieën, heupen of de rug beginnen vaak bij de voeten. Door tijdig hulp en advies in te schakelen, wordt de kans op problemen in het latere leven kleiner. Jasper: ‘Als professional kan ik beoordelen of er een behandeling nodig is. Vaak zijn de klachten gemakkelijk te verhelpen, namelijk met een op maat gemaakte podotherapeutische zool. Deze bieden stabiliteit en zorgen voor een betere voetstand. Daarnaast kunnen een orthese, schoenadvies en bepaalde spieroefeningen ook onderdeel van de behandeling zijn.’

Tips voor thuis

Bevind je kind zich in de fase dat het begint te lopen? Zorg ervoor dat het dan niet te strakke schoentjes draagt. Binnen in huis is het dragen van schoenen trouwens niet nodig: daar kunnen zij prima lopen op sokken of blote voeten.

Wist je dat…

De voeten van meisjes eerder stoppen met groeien dan de voeten van jongens? De kindervoeten van meisjes stoppen met groeien als ze ongeveer twaalf jaar oud zijn, en de voeten van jongens als zij ongeveer vijftien jaar zijn.

Datum: 19 maart 2019