podotherapeutische-zolen

Podotherapeutische zolen: stevig door deze zomer

Hippe stoffen sneakers of van die vrolijkgekleurde platte ballerinas. Al dat zomerschoeisel ziet er natuurlijk heel leuk uit onder jouw favoriete luchtige jurkje of die stoere korte broek, maar veel steun bieden ze vaak niet. Het gebruik van podotherapeutische zolen kan ervoor zorgen dat jij deze zomer je favoriete schoenen kunt dragen én er comfortabel en steviger bijloopt.

Vervelende voetklachten

Door vaak platte, onverstevigde schoenen te dragen die weinig steun bieden, kun je flink wat last krijgen van je voeten. Niet alleen dat, je kunt ook problemen krijgen met enkel-, scheenbeen- of kniepijn en voorvoetklachten. Podotherapeutische zolen kunnen je helpen om van je voetklachten af te komen.

Podotherapeutische zolen

Deze podotherapeutische zolen zijn beter voor je voeten dan een standaard inlegzool of steunzool. Het materiaal waarvan de podotherapeutische inlegzool gemaakt is, is een stuk flexibeler dan bij andere zolen. Ze worden persoonlijk aangemeten, waardoor ze goed passen en precies daar steun bieden waar jouw voeten dat nodig hebben. Daarnaast corrigeren ze de stand van je voeten, waardoor je spieren worden geactiveerd. Dit maakt je spieren en voeten sterker.

Uitgebreide inspectie

Jasper Wanders is registerpodoloog en vertelt over zijn werkwijze: ‘Ik begin iedere behandeling, dus ook het aanmeten van een inlegzool, met een anamnese. Door vragen te stellen, kijk ik naar je voorschiedenis om een beeld te krijgen van de symptomen. Om zoveel mogelijk te weten te komen, maak ik voornamelijk gebruik van neutrale vragen. Vervolgens doe ik een loop- en een houdingsanalyse. De naam zegt het eigenlijk al. Ik onderzoek jouw looppatroon én je lichaamshouding. Tot slot volgt er een voet- en schoeninspectie waarbij ik alles checkt van huid- en nagelafwijkingen van je voet tot het zoolprofiel van je schoenen.’

Met podotherapeutische zolen loop jij er lekker bij deze zomer!

Even wennen

‘Wanneer je podotherapeutische zolen hebt gekregen is het belangrijk om hieraan te wennen. Dit kan een aantal weken duren. Je voeten worden als het ware in een andere stand geduwd. Na vier tot zes weken kan ik een nacontrole doen, indien je dat wenst. Ik kijk dan hoe en of je looppatroon en houding veranderd zijn en of er eventueel nog aanpassingen nodig zijn.

Niet alleen in de zomer

Podotherapeutische inlegzolen zijn natuurlijk niet alleen handig in de zomer. Ze kunnen je helpen om van allerlei voetklachten af te komen. Denk bijvoorbeed aan een overbelasting of pijnklachten. Ook kunnen ze je helpen om een afwijkende stand van je knieën of voeten te corrigeren!

Wist je dat…

… vrouwen tot vier keer zoveel last hebben van voetproblemen als mannen? Één van de oorzaken hiervan is het lopen op hoge hakken.
… je op een dag gemiddeld 8.000 tot 10.000 stappen zet?
… dat dit opgeteld gemiddeld 185.000 kilometer per mensenleven is? Oftewel: vier keer de wereld rond!

Als je meer wilt doen

Door te ondersteunen en te stabiliseren helpen podotherapeutische inlegzolen je van je voetklachten af. Jasper benadrukt dat het daarnaast verstandig is om ook de oorzaak van je klachten aan te pakken: ‘Dit kun je doen door, met hulp van een podoloog, je voeten te trainen. Hierdoor worden de banden, spieren en gewrichten soepeler en sterker. Je verbetert hiermee niet alleen je voetenstand, maar ook je looppatroon. Je zult merken dat je op de lange termijn beter en prettiger gaat bewegen. Voettraining kan ook helpen om vervelende blessures te voorkomen.’

Datum: 27 mei 2019