slapen

Weer lekker slapen dankzij reflexzonetherapie

1 september 2020
104
106
0

Ben jij iemand die 's nachts onrustig in bed ligt te woelen, piekerend over van alles en nog wat? Word jij om de haverklap wakker, om vervolgens niet meer in slaap te kunnen komen? Sta jij elke dag op met een vermoeid, protesterend lijf en ben je op zoek naar een natuurlijke oplossing? Misschien is reflexzonetherapie dan iets voor jou!

Effecten van slaaptekort

Al die slapeloze nachten hakken er op een gegeven moment in. Je bent prikkelbaarder, raakt misschien sneller in conflict met anderen en kunt je slechter concentreren op je werk (zelfs na de zesde kop koffie). Bovendien verzwakt je weerstand en word je sneller ziek. Je bent eerder geneigd om ongezonde keuzes te maken om te compenseren voor het gebrek in energie. Zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid hebben hier dus onder te lijden.

Leefstijlveranderingen

Slaapproblemen kunnen te maken hebben met meerdere factoren. Ga daarom eerst na wanneer ze zijn ontstaan. Nadat je aan je nieuwe baan of functie begon? Sinds je verhuisd bent en dat nieuwe bed of matras kocht? Bepaalde veranderingen in je leefstijl, een stressvolle periode, maar ook je hormonen kunnen van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan nachtelijke opvliegers door de overgang, continu wakker worden door een volle blaas of een verminderde aanmaak van melatonine.

Cafeïne en alcohol

Het spreekt voor zich dat je bij slaapproblemen beter geen cafeïne kunt nemen ’s avonds. Vervang de koffie na het avondeten daarom liever voor een kop kruidenthee. Maar wist je dat alcohol ook een averechts effect heeft? Hoewel je misschien denkt dat je er beter door slaapt, zorgt alcohol juist voor een onrustigere en verkorte slaap.

Voeding

Let daarnaast ook op je voeding. Wanneer je een te grote of vette maaltijd eet voor het slapengaan, draait je lichaam overuren. Ga dus niet naar bed met een overvolle maag. Een tekort aan bepaalde stoffen kan ook voor slaapproblemen zorgen. Een voorbeeld hiervan is magnesium, een belangrijke stof die de spieren ontspannen maakt.

Spanning

Aangezien de meeste slaapproblemen te maken hebben met lichaamsspanning of mentale stress, is beter leren ontspannen het halve werk. Zelf kun je echter ook stappen zetten om het ontspannende effect te versterken. Denk bijvoorbeeld eens aan ontspanningsoefeningen voor het slapengaan.

Ontspanningstips

Voel je je vaak rusteloos of te alert om in slaap te komen? Zet dan alle elektronische apparaten uit en neem de tijd om je hoofd volledig leeg te maken. Voordat je gaat slapen kun je het beste een activiteit doen die niet al te stimulerend werkt. Mediteren, lezen, schilderen, rustige muziek of een podcast luisteren vallen allemaal onder deze categorie. Een warm bad helpt daarnaast om de spanning in je spieren weg te nemen. Om diezelfde reden kan reflexzonetherapie kan ondersteunend werken bij slaapproblemen.

Reflexzonebehandeling

Reflexzonetherapie gaat uit van het idee dat alle delen van het lichaam in verbinding staan met een specifieke reflexzone. Door bepaalde druktechnieken toe te passen, wordt de doorbloeding in het bijbehorende deel van het lichaam gestimuleerd. Dit gebeurt voornamelijk via de voeten, maar ook een behandeling van de rug, nek en schouders kan zeer effectief zijn. Wanneer je bijvoorbeeld druk zet met de knokkel en wijsvinger op de haklijn en het gebied zachtjes masseert, creëer je een diepe ontspanning. Ook het stimuleren van het kuiltje onder de voorvoet bevordert een goede nachtrust.

Voor jou?

Reflexzonetherapie is een volledig veilige en natuurlijke behandeling voor jong en oud. Ook voor kinderen met slaapproblemen is het dus geschikt. Samen met de reflexzonetherapeut ga je eerst uitzoeken waar de aard van je slaapproblemen ligt. Heb je bijvoorbeeld moeite met inslapen of juist met doorslapen? Op basis hiervan wordt de behandeling afgestemd en krijg je een persoonlijk advies. Zo zul je een diepe ontspanning ervaren en ga je weer heerlijk dromen. Slaap lekker!

Meer weten?

Bij Praktijk voor Reflexzonetherapie '8' ben je aan het juiste adres voor reflexzonetherapie in Rijswijk. Voor eigenaresse Jolanda van Viersen is holistisch werken het uitgangspunt.

Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’
Sniplaan 35 | 2289 EK Rijswijk | 070-3077426 |
info@reflexzone8.nl | www.reflexzone8.nl
Deel dit artikel