herfstrecept

In een wilde bui

Eigenlijk heb je helemaal geen zin om een herfstwandeling te maken. Het waait, voor je gevoel is het minstens min tien en zou het ook niet gaan regenen?

Pitstop

Maar met de belofte van je wandeldate om halverwege een pitstop te maken voor een lekkere lunch, ga je tóch overstag. Je verzet je gedachten, vergaapt je aan al die dwarrelende herfstbladeren, dennenappels en kastanjes en laat je overhalen tot een fanatiek wedstrijdje ‘wie vindt de meeste beukennootjes?’ O, en spotte je daar nou een hert? Gehéél toevallig ligt Carla’s Lunch&Diner op jullie route, de plek waar je wel vaker bent voor de lekkerste bordjes eten voor een goede prijs.

Keuze snel gemaakt

Voldaan ploffen jij en je wandeldate in één van de stoelen op het verwarmde terras. Normaal moet jij nog vijf minuten nadenken als de ober vraagt of je al een keuze hebt gemaakt, maar door de frisse herfstlucht die je net hebt opgedaan, weet je het zeker: je hebt zin om iets te proberen wat je nog nooit eerder hebt gegeten.

Smullen!

Na even hongerig afwachten, verschijnen twee dampende plankjes voor jullie neuzen. Wat daar allemaal op ligt? Een bordje tjókvol met stukjes gegrilde pompoen, kruidige knolselderij en bosui, te midden van een knapperige salade van komkommer en sla. Maar het pièce de résistance van deze frisse variatie? Het warme, malse gekonfijte eendenvlees waar je je tanden in zet. Deze hartige smaken samen zijn een verrassende maar geslaagde match met de zoete glaze van sinaasappel, die deze salade hélemaal afmaakt. Naast je bord vind je ook nog een dikke plak versgebakken brood. Kun je daar je bordje mee schoonmaken.

Ga bij de lunch voor een kop kaneelkoffie of een koffie van witte chocolade

Lekker warm

Ga bij de lunch voor een kop kaneelkoffie of een koffie van witte chocolade. Of kies voor een kruidige cinnamon chai latte van thee en hete melk: zo blijf jij lekker warm!

Zelf aan de slag

Heb jij zin om zelf aan de slag te gaan in de keuken? Maak een heerlijk herfstrecept: kip panzanella met croutons. Dit heb je nodig:

  • 1,5 kg kip
  • olijfolie
  • gemengde kruiden, zoals salie, rozemarijn en tijm
  • 1 ciabatta
  • 1 bol knoflook, tenen geperst
  • 2 kg gemengde rijpe tomaten
  • bos basilicum, blaadjes afgehaald
  • kleine rode ui, in dunne ringen
  • rodewijnazijn
  • 100g hele zwarte olijven, ontpit
  • 2 el kleine kappertjes
  • parmezaan, om te schraven

Bereiding

  1. Als eerste verwarm je de oven voor op 180 graden. Wrijf de kip in met zout, peper en olie. Vul aan met de kruiden en hou wat rozemarijn apart.
  2. Scheur het brood in stukken en verdeel het met de knoflook over de braadslede. Leg de kip erop. Braad 1,5 uur, tot het vlees gaar is en er helder vocht uit komt als je erin prikt. Haal de kip uit de oven, laat rusten en laat de croutons knapperig worden.
  3. Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken. Leg de helft apart en doe de rest met de helft van het basilicum in een grote kom. Hou het resterende basilicum apart.
  4. Doe nu de ui met een flinke scheut wijnazijn in de kom. Knijp het geheel fijn met je handen. Het moet een kleurrijk, smaakvol mengsel worden. Voeg zo nodig zout en peper toe.
  5. Meng 4 eetlepels wijnazijn, 2 eetlepels olie en een flinke snuf zwarte peper en meng dit in een kom. Haal het brood uit de braadslede en doe het meeste bij de dressing (houd wat stukjes apart), en schep goed om.
  6. Hak de olijven en doe de kappertjes en resterende tomaten in de kom met het tomatenmengsel. Snijd de kip, serveer met het tomatenmengsels, leg het brood erop en garneer met de rest van het basilicum, de rozemarijn en geschaafde parmezaan.
Datum: 25 oktober 2017