retraitehuis

Op adem komen in een retraitehuis

Je rent elke dag van hot naar her: je werk, je gezin, je sociaal leven en óók nog ergens een uurtje sporten. Logisch dat je af en toe het verlangen hebt om jezelf op te laden. Je kunt eens langsgaan bij een retraitehuis. Op deze plek versterken de geluiden van het stadsleven je innerlijke stilte, in plaats van dat ze je verstoren. Hier mag je zijn wie je bent. Je zal merken dat je de stilte in jezelf weer makkelijker kunt opzoeken, ook ná je verblijf.

Zweverig? Juist niet!

Naast bezinning in het verblijf kun je er terecht voor trainingen en cursussen, zoals een mindfulnesscursus. Wist je dat mindfulness helemaal niet zo zweverig is als dat het misschien klinkt? Mindfulness is een aandachtstraining, waarin je leert om een beter onderscheid te maken in emoties, gedachten en lichamelijke sensaties. Steeds meer onderzoeken laten zien dat mindfulness écht kan helpen bij het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid. Doordat je in de training bijvoorbeeld leert om te gaan met stress, wordt de drukte in je hoofd minder.

Meer zelfkennis

Behalve helpen bij stress kan mindfulness ook helpen bij het verbeteren van je zelfkennis. In de trainingen krijg je inzicht in je eigen denken. Je komt erachter welke gedachten je hoofd bezig houden. Welke spanning ervaar je in je lichaam en waar komt die vandaan? Op die manier word je je meer bewust van jezelf. Door te weten hoe je je voelt, groeit je zelfkennis: je ontwikkelt kennis over wat jou energie geeft en wat jou energie kost.

Inzicht

Op die manier krijg je meer inzicht en kun je beter keuzes maken in het leven. Je zelfvertrouwen groeit en je kunt op een meer vrije, ontspannen manier bewegen in het alledaagse leven. Ook tijdens de meditatie sessies, die je kunt volgen in een retraitehuis en in de mindfulness cursus, kom je helemaal tot rust.

Steeds meer onderzoeken laten zien dat mindfulness écht kan helpen

Mindfulness bij ziekte

Mindfulness kan ook helpen bij ziekte. Bij mindfulness word jij je bewust van je eigen lichaam. Zo kun je ook meer vertrouwd raken met je ziekte. Of het nou vlak na de diagnose is, of tijdens het herstelproces. Misschien voel je de pijn en stijfheid in je lijf. Mogelijk merk je ook je bepaalde emoties op, zoals gevoelens van verdriet, boosheid of angst.

Je eigen leven

Jij leert om de ziekte een plek te geven: niet er te veel tegen vechten, maar het er laten zijn. Daarnaast leer je luisteren naar de signalen van je lichaam, je emoties te herkennen en baas te worden over je gedachten. Op die manier ervaar jij jezelf meer als de bestuurder van je eigen leven.

Datum: 29 november 2017