scheiden

Ga je scheiden? Zo blijf je niet berooid achter!

Carlijn (34) vertelt: ‘Ken je het liedje nog? ‘CD van jou, CD van mij. CD van ons allebei…’ Nou, zo ging het toen Steven en ik onze inboedel aan het verdelen waren, nadat we besloten hadden om een punt achter onze relatie te zetten. Tijdens het verdelen van de spullen kregen we echt over de stomste dingen ruzie. Zoals wie van ons er met de felbegeerde zwabber vandoor mocht gaan.’

Het verdelen van de inboedel

Voor veel scheidende stellen is het verdelen van de inboedel een heikel punt. Om te beginnen is het vaak al lastig om te bepalen wat nou precies onder ‘inboedel’ valt. Voor de duidelijkheid: dit is alles wat er in het huis, en de eventuele schuur of garage, staat, hangt of ligt. Goed om te weten is dat jullie kleding niet tot de inboedel wordt gerekend. Verder is jullie uitgangspunt natuurlijk de vraag of je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, of in gemeenschap van goederen. Ben je onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan staat er vaak al vast aan wie de belangrijke spullen toebehoren. Je weet dan beter waar ieder aan toe is.’

Eerlijk zullen we alles delen…

Ben jij, net zoals twee derde van de Nederlandse stellen, in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is het eigenlijk zo dat alles wat jullie bezitten, tot jullie samen toebehoort. Jullie zullen samen moeten gaan beslissen wie wat krijgt. Dit kan dus resulteren in gesteggel over wie nou het koffiezetapparaat of die vaas mag hebben. Toch is er in elk geval één handige leidraad: van spullen van waarde moet ieder de helft krijgen.

Hoe verdeel je spullen op de juiste manier?

Tips bij het verdelen van de spullen:

Met deze tips zorg je ervoor dat geen van beiden aan het kortste eind trekt!

  1. Overzicht. Gaan jullie beginnen met het verdelen van de inboedel? Maak, ieder afzonderlijk, een lijst met de spullen waar je een grote waarde aan hecht.
  2. Maak afspraken. Waarschijnlijk bezitten jullie ook spullen die een verjaardagscadeau zijn geweest, of die familiebezit zijn. Spreek af dat deze spullen niet verdeeld worden, maar dat ze van diegene zijn die ze heeft gekregen. Zitten er spullen bij met een grote waarde? Dan kun je een afkoopbedrag vaststellen.
  3. Overleg in redelijkheid. Hebben jullie de eerste spullen weten te verdelen? Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat dit ook met de rest van de spullen gebeurt. Probeer tot overeenstemming te komen. Realiseer je dat ruzies vaak niet te maken hebben met de vraag wie nou die set tuinhandschoenen meekrijgt, maar waarschijnlijk voortkomen uit alle emoties rondom de scheiding.
  4. Zijn er kinderen in het spel? De spullen van de kinderen behoren aan hen toe. Laat hen beslissen over welke spullen en welk speelgoed zij naar elke ouder meenemen. Voor je kinderen is het namelijk fijn dat er straks in zowel jouw huis als dat van jouw partner herkenbare spullen staan. Zo voelen zij zich sneller op hun gemak.

En nu het regelen van de rest nog…

Verder zijn er nog niet-tastbare bezittingen die verdeeld moeten worden, zoals het pensioen. Zorg ervoor dat je hier niet gestrekt op gaat, zoals veel andere mensen. Het is wettelijk bepaald dat jullie het ouderdomspensioen moeten splitsen. Dit is echter niet automatisch geregeld, maar dit gaat via het pensioenfonds. Om dit te regelen, moet je binnen twee jaar na de scheiding een formulier indienen bij het pensioenfonds waar je het pensioen opbouwt. Door alle rompslomp kan het gebeuren dat je het regelen pensioen echter laat liggen. En dit gaat meestal echt om grote bedragen… Ondanks dat het regelen van je pensioen misschien een een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is, is het belangrijk om dit meteen goed te regelen. Verder moet je natuurlijk ook nog denken aan het regelen van alle verzekeringen, de partneralimentatie en, als er kinderen zijn, de kinderalimentatie en het ouderschapsplan.’

Scheiden: laat je ontzorgen

Soms loopt je leven anders dan verwacht: jij en je partner gaan scheiden. Een beslissing die soms het beste lijkt, maar grote gevolgen met zich meedraagt. Denk hierbij aan het regelen van ontzettend veel praktische zaken, zoals het maken van onderlinge afspraken, het verdelen van de inboedel en alle financiën, en het uiteindelijk tekenen van de scheidingspapieren. Maar denk hierbij natuurlijk óók aan alle emoties waar je mee wordt geconfronteerd. Om ruzies zoals bij Carlijn en Steven te voorkomen, én ervoor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt, kun je het beste een professional in de arm nemen. Immers: scheiden is al moeilijk genoeg. Je wilt je óók niet bezighouden met allerlei andere lastige (financiële) zaken. Ik begeleid jullie bij alle praktische zaken, maar ook bij het emotionele aspect. Zo neem ik jullie zorgen uit handen, en zorg ik ervoor dat jullie allebei een goede start voor de toekomst hebben.

Datum: 26 maart 2019