scheiden

Scheiden met schulden: hoe werkt dat?

Schulden zijn nooit leuk, en al helemaal niet als je in een scheiding ligt. De inboedel verdelen is één ding, maar de schulden verdelen blijkt iets heel anders. Jullie willen een vechtscheiding voorkomen, maar zijn bang dat deze, door al die schulden, toch op de loer ligt. Bij Flevoscheiden kunnen we jullie helpen bij het maken van goede en heldere afspraken en hebben we de kennis om jullie te adviseren over de eventuele fiscale gevolgen.

Opties

Scheiden met schulden kan altijd zorgen voor moeilijke situaties. Jullie gaan trouwen, en dan gaan jullie er niet vanuit dat er ooit spullen verdeeld moeten worden, laat staan schulden. Veel stellen besteden daarom geen extra aandacht aan de huwelijkse voorwaarden, misschien zijn jullie wel in gemeenschap van goederen getrouwd. Geen zorgen, jullie zijn niet de enige. En ook in gemeenschap van goederen zijn er genoeg opties om de schulden tijdens een scheiding goed te verdelen.

Huwelijkse voorwaarden

We kijken altijd eerst naar de manier waarop jullie getrouwd zijn. Dit is namelijk leidend in het verdelen van de schulden. In gemeenschap van goederen zijn jullie bijvoorbeeld allebei hoofdelijk aansprakelijk, maar als jullie in de huwelijkse voorwaarden andere dingen hebben afgesproken, moeten die afspraken worden nageleefd. Het kan ook zijn dat jullie in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd zijn. In dat geval ben je aansprakelijk voor de schulden die jij voor het huwelijk gemaakt hebt, en hoeven alleen de schulden die tijdens het huwelijk aangegaan zijn tussen jullie verdeeld te worden.

Scheiden met schulden kan altijd zorgen voor moeilijke situaties

Schulden bespreekbaar maken

Ondanks alle vooraf gemaakte afspreken, kan er nog veel mogelijk zijn, zolang jullie de schulden maar bespreekbaar maken. Een hypotheek kan bijvoorbeeld worden afgelost door de verkoop van het huis, maar als een van jullie daar graag wil blijven wonen, wordt het al een ander verhaal. Het is meestal zo dat degene met het hoogste inkomen de leningen of schulden gaat betalen. Maar misschien verdienen jullie allebei hetzelfde, of werk je nu niet, maar staat dat wel op de planning. Zo vanzelfsprekend is de verdeling van schulden niet, het is dus niet zo gek dat je jullie er samen niet direct uit kunnen komen.

Afwijken van de afspraken

Wat wel vanzelfsprekend is, is dat alle schulden verdeeld moeten worden. Dit zijn schulden die jullie voor het huwelijk hebben gemaakt, maar ook schulden die tijdens het huwelijk zijn aangegaan. Afwijkingen van de afspraken die voor jullie huwelijk gemaakt zijn, kan met toestemming van de rechter. Misschien zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, maar wil een van jullie meer schulden op zich nemen. Dan kan de rechter toestemming geven voor een andere schuldverdeling. Wij kunnen jullie helpen om alle benodigde informatie op een rijtje te krijgen, voordat jullie naar de rechter stappen.

Verdeling maken

Bij Flevoscheiden maken we samen met jullie een overzicht van bezittingen-schulden, hierin wordt onder andere de schuld, hypotheek, de waarde van de motorvoertuigen, de saldi van betaalrekeningen en spaarrekeningen, de waarde van kapitaalverzekeringen en lijfrentepolissen en alle andere gezamenlijke bezittingen opgenomen. Vervolgens maken we per item een verdeling waarna er onder de streep een uiteindelijke verdeling komt te staan. Zo ontstaat er een verdeling waar jullie allebei achterstaan, en weten jullie allebei wat je de komende periode kunt verwachten. Onze klanten ervaren dit vaak als een enorme opluchting tijdens het vaak emotioneel zware proces van een scheiding.

Wil jij niet vechten over de verdeling van schulden?

Schakel dan een scheidingsmediator in. Ik ben Ron Teiwes, mediator bij scheidingen. Wat doe ik als scheidingsmediator? Ik zorg ervoor dat de onderlinge communicatie goed verloopt en er zo min mogelijk conflicten zijn. Ik geef jullie handvatten om deze nare periode op een zo goed mogelijke manier door te komen. Ik kan in veel van de gevallen gesubsidieerde rechtshulp aanbieden. Niemand wil in een scheiding terecht komen, niemand wil hoeven vechten over de verdeling van schulden. Maar ik kan er voor zorgen dat jullie, als jullie toch in deze situatie terechtkomen, er ook weer goed uit kunnen komen.

Datum: 25 maart 2020