huidkanker

Huidkanker is meestal goed te genezen

Een ruw plekje dat al een aantal maanden op je voorhoofd zit en maar niet lijkt te genezen. Een gekke, donkere moedervlek die steeds meer begint te jeuken of langzaam groter wordt. Een vlek waar een rode ring omheen zit die maar niet lijkt te verdwijnen. Allemaal kan het een reden zijn om je zorgen te maken. Wat is het? En wat kun je eraan doen? Lees meer over huidkanker en de vormen hiervan.

Huidkanker preventief behandelen

Huidkanker komt steeds vaker voor in Nederland. Op dit moment krijgt één op de vijf Nederlands uiteindelijk huidkanker. De verwachting is dat dit de komende tien jaar zal stijgen tot één op de vier! Jaarlijks worden er minstens 25.000 basaalcelcarcinomen verwijderd. Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. Er wordt in totaal 36.000 keer huidkanker geconstateerd. Per jaar sterven er 600 mensen aan de gevolgen van huidkanker. Een zorgwekkende ontwikkeling, waarin preventief behandelen en vroegtijdige signalering van verdachte plekjes levensreddend kunnen zijn.

Huidaandoeningen en huidverschijnselen

Inge van der Meulen is medisch schoonheidsspecialiste dermatologie in opleiding. Ze wordt getraind in het herkennen van diverse huidaandoeningen en afwijkende huidverschijnselen en vertelt: ‘De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Daarnaast is er een voorloper van huidkanker die veel wordt gezien in het gelaat en op de handrug. Dit voorstadium, actinische keratose genoemd, voel je over het algemeen eerder dan dat je het ziet. Het zijn namelijk ruwe, duidelijk voelbare plekjes op de huid. Er kunnen meerdere op het lichaam tegelijk aanwezig zijn en vaak gaan de ruwe rode plekjes even weg en komen dan weer terug. Wanneer je dit herkent, is het raadzaam om gelijk de huisarts te raadplegen. Wanneer je op tijd actie onderneemt, is dit voorstadium namelijk goed te behandelen.’

Huidkanker komt steeds vaker voor

Veelvoorkomende vormen van huidkanker

Basaalcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker is relatief mild, omdat het nauwelijks uitzaait. Desondanks kan deze vorm van huidkanker wel destructieve gevolgen hebben. Basaalcelcarcinoom groeit heel langzaam en wordt vooral op de aan zon blootgestelde huid gezien. Het is vaak een onopvallende huidafwijking. Over het algemeen heb je er geen last van door jeuk of pijn. Wel kan het plekje spontaan opengaan, waardoor een wond ontstaat.

Plaveiselcelcarcinoom: Deze huidkanker komt, net als de basaalcelcarcinoom, voornamelijk voor op blanke huid. Je ziet het vaker bij mannen dan bij vrouwen en meestal op oudere leeftijd. Het risico op plaveiselcelcarninoom neemt toe wanneer je huid vaak aan de zon wordt blootgesteld. In de meeste gevallen zit het plekje in de hals of op het hoofd. Het komt dan ook veel voor bij mensen die veel buiten werken. Ook roken geeft een twee keer zo hoog risico op een plaveiselcelcarninoom.

Melanoom: De meest kwaadaardige vorm van huidkanker die er bestaat. De huidkanker kan snel en ongeremd groeien in een deel van de pigmentaanmaak van je huid. Er zijn verschillende risicofactoren bekend, waaronder een erfelijke afwijking. Ook een hele blanke huid, een ernstige zonverbranding, te veel zon en straling van de zonnebank verhogen het risico op een melanoom.

Wat kun je zelf doen om alert te zijn op verdachte plekjes?

In de dermatologie wordt vaak gebruik gemaakt van de ABCDE regel om een goedaardige huidafwijking te onderscheiden van een kwaadaardig soort. Als je aan de hand van onderstaand schema een plekje op de huid verdenkt door minimaal twee kenmerken te kunnen benoemen, twijfel dan niet om een huisarts te raadplegen. Huidkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent en er geen uitzaaiingen zijn gevonden.

A – Asymmetrie in de moedervlek is verdacht
B – Onscherpe begrenzing is verdacht
C – Meer dan 2 kleuren in de moedervlek is verdacht
D – Een diameter van 6 of meer mm kan verdacht zijn. Belangrijk is hierbij vooral dat kleinere moedervlekken niet verdacht zijn.
E – Verandering is verdacht

Hoe kun je de kans op huidkanker verkleinen?

Je moet altijd voorzichtig omgaan met UV-straling. Zo kun je overdag de felle zon tussen 11.00 en 15.00 het beste vermijden en jezelf beschermen met een hoge beschermingsfactor. Het is daarnaast goed om een pet, hoed of zonnebril te dragen. Dit geldt niet alleen voor de zomer, maar het hele jaar door! Dit betekent natuurlijk niet dat je de zon helemaal niet niet nodig hebt. Het meest gunstige effect van de zon is immers de aanmaak van vitamine D. Het is daarom verstandig om eerst vijf tot tien minuten onbeschermd van de zon te genieten en daarna de huid goed te beschermen met SPF. Welke SPF je het beste kunt gebruiken, hangt af van je huidtype. Hierover kun je je door een huidspecialist laten adviseren. En ook hier geldt: geniet, maar met mate!

Datum: 30 juli 2019