zonbescherming

Het effect van zonlicht op de huid: tips voor zonbescherming

We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze huid te beschermen tegen de zon. Al van jongs af aan wordt ons op het hart gedrukt om goed te blijven smeren. Maar waar beschermen we ons precies tegen? En welk licht is nou eigenlijk schadelijk voor je huid? We leggen het hieronder kort voor je uit!

Soorten licht

Bij licht kunnen we spreken van zichtbaar licht en onzichtbaar licht. Onzichtbaar licht bestaat onder andere uit ultraviolette stralen (UV). Deze straling bereikt het aardoppervlak, maar we zien dit niet. Het zichtbare licht kunnen we wel waarnemen, zoals licht van beeldschermen en daglicht (High Energy Visible (HEV) en Low Energy Visible (LEV). Als laatste is er nog infrarood (IR): dit zijn ook onzichtbare stralen die de warmte van de zon doorgeven aan de aarde, maar tegengehouden worden door de wolken.

ABC van UV-straling

UV-straling kunnen we verdelen in UV-A, UV-B en UV-C. De A in UV-A staat voor Ageing. Deze straling is altijd aanwezig en 95% hiervan bereikt de aarde. Het gaat deels door kleding en glas heen en dieper de huid in, waardoor huidveroudering, actinische keratose en de welbekende ouderdomsvlekken kunnen optreden. De B staat voor Burning. Van deze straling bereikt maar 5% procent de aarde, wat wordt tegengehouden door wolken en glas. Dit zijn de stralen die verantwoordelijk zijn voor verbranding van de huid, huidveroudering en die voor huidkanker kunnen zorgen. UV-C stralen bereiken de aarde niet en dat is maar goed ook, want deze straling veroorzaakt direct kanker. De C staat namelijk voor Cancer.

HEV en LEV

Daglicht en licht van al onze beeldschermen staat ook wel bekend als HEV (blauw licht). Dit licht veroorzaakt huidveroudering en ongelijkmatige pigmentatie. De laatste tijd is er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van het blauwe licht op de huid, omdat het dieper de huid ingaat dan UV-B of UV-C. LEV-stralen is ook daglicht, maar met een lagere intensiteit. Dit geeft niet veel andere problemen aan de huid, behalve vrije radicalen. Alle straling veroorzaakt vrije radicalen, wat schade aan cellen en weefsels aanricht. En dit wil je natuurlijk voorkomen.

Juiste filters

Dit ‘voorkomen’ doe je door je huid te beschermen met de juiste filters. Er zijn organische filters, die schadelijke straling omzetten in een niet-schadelijke vorm. Ook zijn er fysische filters, de bekende titanium-oxide en zinc-oxide die het zonlicht weerkaatsen. De beste zonnefilters bestaan uit een combi van deze twee en het liefst ook nog aangevuld met anti-oxidanten tegen de vrije radicalen.

Zonlicht maakt ons alerter, regelt de biologische klok én de zon geeft warmte

Zonbescherming

Zorg voor een hoge SPF (Sun Protection Factor), het liefst van 30 of hoger. En smeer voldoende om schade te voorkomen. Alleen voor je gezicht zou je al een kwart theelepel moeten gebruiken om het beste resultaat te bereiken. Gebruik in de zomermaanden altijd een SPF, ook als je denkt dat je alleen maar binnen bent en smeer om de 2 uur als je echt in de zon zit. Ben je actief en zweet je veel, bijvoorbeeld tijdens het fietsen, wandelen of tuinieren, smeer dan extra.

Voordelen voor de huid

Maar laten we vooral ook niet vergeten dat wij allemaal de zon en haar licht nodig hebben! Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en melanine, wat ons immuunsysteem versterkt. De UV-A zorgt voor een snelle bruining en UV-B zorgt dat ons kleurtje behouden blijft. Zonlicht maakt ons alerter, regelt de biologische klok én de zon geeft warmte. En daar worden wij blij van!

Over Sandra

Ik ben Sandra Nijland van Beauty & Skincare Spijkenisse, gespecialiseerd in huidzorg bij kanker, Manuele Lymfedrainage, acne en huidverbetering. Wil je meer weten wat jij kunt doen om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van (zon)licht? Ik help je graag verder!

Datum: 28 mei 2020