herstellen

Bewegend herstellen

15 oktober 2017
440
442
0

Vroeger werd wel gezegd dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel vrouwen met borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid.

Bijeffecten

Tijdens perioden van vermoeidheid zou je in feite tegen jezelf moeten zeggen: ‘Ik ben moe en dus ga ik een rondje rustig hardlopen.’ Chemokuren, bestralingen en hormoonpillen hebben als bijeffect onder andere vermoeidheid, buikklachten en bloedarmoede.

Vergeetachtigheid

Ook het brein krijgt een flinke opdonder te verwerken! Het blijkt dat chemo ook in de hersenen terechtkomt, wat weer gevolgen kan hebben op het denkvermogen van ons brein. Onderzoekers schatten dat 15 tot 80% van de mensen die chemotherapie hebben gehad, last heeft van vergeetachtigheid en zich moeilijk kan concentreren. Andere bijeffecten die kunnen optreden tijdens deze ziekte zijn depressies, stemmingswisselingen en angstklachten.

Gezonde leefstijl

Het Centrum voor Coaching & Runningtherapie [red.] kan je helpen om je vitaliteit, fysieke en psychische kracht, geestelijke moed en veerkracht te bevorderen. Runningtherapie lijkt op een gewone hardlooptraining, maar dan op een heel rustig tempo en een rustige hartslag. Het doel hierbij is vooral gericht op herstel en een gezonde leefstijl ontwikkelen.

Fijn gevoel!

Hardlopen is goed voor ons brein en hart- en vaatstelsel. Door het rustige hardlopen maakt je brein ook de felbegeerde hormonen dopamine en serotonine aan, die een fijn gevoel geven. Spierkrachttraining is ook een belangrijk onderdeel van de trainingen. Doordat je spieren sterk worden, voel jij je zelf letterlijk ook sterker!

Plezier

Een van de belangrijkste onderdelen bij Runningtherapie is plezier beleven aan de sport en ervan te leren genieten. In en nabij Utrecht zijn genoeg plekken waar dat kan: in de prachtige natuur van landgoederen Amelisweerd en Rhijnhauwen (Bunnik, nabij Utrecht), landgoed Beerschoten (de Bilt), Het Panbos (Bosch en Duin) de Utrechtse Singel en de vele parken die Utrecht rijk is.

Runningtherapie

Runningtherapie helpt bij:
– Stress
– Depressie of sombere gevoelens
– Fysiek en emotioneel herstel tijdens chemokuur
– Beweeglijk blijven bij oedeemklachten
– Het ontwikkelen van een gezonde levensstijl

Meer weten?

Het Centrum voor Coaching & Runningtherapie helpt je om je vitaliteit weer terug te krijgen. De instelling biedt begeleiding aan in coaching, runningtherapie en teamrunning. Het CCR werkt regelmatig samen met andere professionals op het gebied van coaching, gezondheid en beweging.

Centrum voor Coaching & Runningtherapie
Croesestraat 106 | 3522 AJ Utrecht | 06-18961770 |
[email protected] | www.ccrt.nl
Deel dit artikel