weerbaarheid

Weerbaar op de werkvloer

3 juni 2019
350
349
7

Misschien herken je het wel, pesterijen op de werkvloer. Collega's die alle rotklusjes op jou afschuiven, die voor iedereen koffie halen behalve voor jou, of dat iedereen opeens stilvalt als jij binnenloopt. Of je hebt juist te maken met boze, moeilijke en ontevreden klanten die je de huid volschelden en je het licht in de ogen niet gunnen. Dit zijn lastige situaties waarbij het best ingewikkeld is om ermee om te gaan.

Pesten kost miljoenen

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat één op de vier werknemers tijdens zijn loopbaan wel eens is gepest. Dit cijfer is schokkend, maar helemaal als je bedenkt wat voor gevolgen pestgedrag kan hebben. Gepeste mensen voelen zich eenzaam, minderwaardig en angstig. In extreme gevallen kunnen mensen zelfs in een depressie belanden. Maar ook op grotere schaal is pestgedrag nadelig. Zo kost het vier miljoen extra verzuimdagen per jaar, wat resulteert in 900 miljoen aanvullende kosten kantoorbetaling.

Zelf veranderen

Kortom, niemand is erbij gebaat dat pestgedrag en intimidatie zo’n grote rol speelt in het werkleven. Maar wat kun jij daaraan doen? Anderen kun je helaas niet veranderen. De beste manier om het negatieve gedrag te doorbreken, is door zelf weerbaarder te worden. Gepeste mensen zijn namelijk vaak minder weerbaar dan hun collega’s. Door te trainen in weerbaarheid ben je beter in staat om voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven. Hierdoor kan je voorkomen dat anderen misbruik van je maken, en wordt je beter in staat om hechte relaties met anderen aan te gaan.

Weerbaarheidstraining

Weerbaarheidstraining is bij uitstek een training waarbij je oefent met weerstand. Bij een weerbaarheidstraining ben je intensief aan het werk met je lichaam, waardoor je meer in het hier en nu leeft. Dat helpt met het verlagen van spanningen en het stressniveau in het lichaam. Voor deze vorm van training heb je veel coördinatie nodig. Hierdoor wordt er een grote bewustwording van het eigen lichaam gecreëerd. Wanneer je bewust bent van je lichaam, kun je je lijf ook inzetten zoals jij dat wilt en nodig hebt. Bovendien zul je je meer durven te laten zien aan je omgeving. Maar ook helpt deze training je leren inzien hoe je zélf invloed hebt op het omgaan met afhankelijkheid, spanningen, angst, agressie, pijn en kwetsbaarheid. Als je weet wat jouw eigen invloed is, weet je die ook positief te gebruiken.

Hoe ziet een training eruit?

Bij Spartan PT Emmen wordt agressie- en frustratietraining gegeven in de vorm van weerbaarheidstraining i.c.m. een circuittraining met diverse materialen.

Maar wat kun je nu verwachten van zo’n training?

De training begint met een warming up. Hierbij worden oefeningen uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht. Op deze manier wordt het lichaam gereed gemaakt voor de rest van de training. Ook helpt het de bloedsomloop op gang te brengen en de lichaamstemperatuur te verhogen zodat de spieren, pezen en banden gewend raken aan beweging. Vervolgens begint de kern van de training. Hierbij worden diverse oefeningen gedaan met voornamelijk het eigen lichaamsgewicht, maar ook met verschillende materialen zoals een powerrope, speedladders, trapkussens en kettlebels. Tot slot volgt de cooling down. Tijdens dit deel van de training voer je ontspannen oefeningen uit die bedoeld zijn om de bloedsomloop weer te reguleren. De hartslag gaat weer omlaag. Je sluit de training af met rek- en strekoefeningen.

Voor jou

Ben je nieuwsgierig geworden? Bij Spartan PT Emmen krijg je personal training van oud marinier Jan Keizer en word je mentaal en fysiek sterk tot zeer sterk. Jan: ‘Ik heb meer dan 35 jaren ervaring in diverse sporten en budo kunsten zoals turnen, voetbal, judo, (kick)boksen, MMA, Tai Jutsu, thaiboksen, crossfit, hardlopen, ATB, Triatlons en ook voor de duiksport draai ik mijn hand niet om. Door mijn ervaring zul je merken dat je onder begeleiding van mij je een hoger niveau kunt bereiken.’ Wil jij je geestelijke gezondheid verbeteren met weerbaarheidstraining i.c.m. circuittraining? Plan vandaag nog een training in. De enige manier om erachter te komen of deze vorm van training iets voor je is, is door het gewoon te doen! Neem contact op via [email protected], bel naar 06-46146235 of check de website.

Meer weten?

Bij Spartan PT krijg je personal training van een oud marinier en word je mentaal en fysiek sterk tot zeer sterk. Er is een boksring en een multifunctioneel trainingsstation inclusief stootzakken en crossfitrek. Sporten die je hier kunt beoefenen: Mixed Martial Arts (MMA), kickboksen en QPO Boxing 1665.

Deel dit artikel