eenzaamheid

Al-één of alleen?

21 december 2021
50
49
0

In deze donkere dagen kun je eerder het gevoel van eenzaamheid ervaren. Toch heeft eenzaamheid niets met het weer te maken. Het is een innerlijke gemoedsgesteldheid. Je kunt het ervaren als je single bent, in een relatie of zelfs in een gezin.

Leegte

Waarom komt het vandaan? In het gevoel van afgescheiden zijn van jezelf. De verschillende rollen die je aanneemt, kunnen voor een grote leegte zorgen als je geen aandacht besteedt aan jij: ‘Wie ben ik? En wat wil ik werkelijk?’.

Rollen

De verschillende rollen die je gedurende je leven aanneemt als je alles niet integreert:
– De pleaser. Je doet wat anderen van je verwachten en plaatst jezelf op de laatste plek. Je neemt geen ruimte om voor jezelf te zorgen. Alles staat in het teken van de ander.
– De verantwoordelijke. Je doet van alles vanuit een rationeel oogpunt. Er is weinig ruimte voor emoties en dit levert stress op. Je gaat maar door en neemt waarschijnlijk te veel hooi op je vork.
– Het slachtoffer. Je voelt je continu het slachtoffer van je omstandigheden. Je past je aan, maar diep van binnen voel je constant een knagend gevoel van ongenoegen. Je kunt een slachtoffer zijn van je baan en relatie, of van je gezin dat niet lekker loopt.
– De dader. Je probeert op wilskracht alle eindjes aan elkaar te knopen, en schuld en schaamtegevoelens voeren de boventoon. Je domineert je omgeving.

In je kracht

We hebben allemaal rollen. Je kunt ermee spelen als je je ervan bewust bent dat je een rol hebt aangenomen. Je kunt de emoties die daarbij gepaard gaan doorvoelen, om zo de identificatie met de rollen op te heffen, zodat je één geheel wordt met zelfvertrouwen, en volledig in je kracht komt te staan. Dit veroorzaakt eenzaamheid: een gebrek aan een geïntegreerd zelf.

Tips

– Bekijk jezelf vaker van een afstand. Mediteer regelmatig of neem gewoon wat rust.
– Lach wat meer om jezelf. Hoe minder serieus je naar jezelf kijkt, hoe lichter het wordt.
– Heb empathie. Je bent hoe je bent en neem jezelf zoals je bent. Wees niet te streng voor jezelf.

Meer weten?

Sherita Paltan is hypnotherapeut, psychosociaal therapeut voor kinderen en volwassenen, critical alignment yogadocent en therapeut.

Sherita Paltan
Deel dit artikel