soesterknol

Soesterknol met bloemkool

18 december 2017
592
594
0

Wist je dat soesterknol het lievelingseten van Koning Willem I (1792 – 1843) was? De soesterknol was een heus koningsgerecht en werd onder andere gecombineerd met schapenbout en een glas Bourgogne. Zelfs na zijn troonsafstand werd deze maaltijd nog gegeten door Oranjeaanhangers. Zo kreeg de soesterknol samen met lamsvlees een politiek tintje, alhoewel de knollen zelf nooit de stempel 'koninklijk' kregen.

Soest

De inwoners van Soest worden al eeuwenlang uitgemaakt voor soesterknollen. Dit was niet alleen omdat de knollen daar werden verbouwd en gegeten, maar ook omdat dit eten als minderwaardig werd gezien door meerdere mensen. En dat terwijl de soesterknol het lievelingseten van Koning Willem I was!

Boodschappen

Zet zelf de heerlijkste soesterknol op tafel! Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 400 gram soesterknol
  • 1 stuksbloemkool
  • 200 gram tempeh
  • 0.5 stuks botersla
  • klont boter
  • 0.5 tl mosterd
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl ketjap
  • mespunt gemalen komijnzaad
  • snuf versgemalen peper
  • 2 el olijfolie om in te bakken
  •  0.5 el (balsamico) azijn
  • 1 el olijfolie van goede kwaliteit
  • 0.3 el grove mosterd
  • 0.5 el honing
  • naar smaak zout en peper

Aan de slag!

  1. Was de soesterknol en bloemkool, schil de knol. Haal de roosjes van de bloemkool los en schil de stronk, snijd de stronk in stukjes. Zet ze bloemkool en soesterknol op met ruim water en eventueel zout en kook in 20 minuten gaar.
  2. Snijd in de tussentijd de tempeh in plakken van ongeveer ½ cm. Snijd ook deze plakjes weer in dunne reepjes. Mix de mosterd, sesamolie, ketjap, gemalen komijnzaad, peper en de helft van de olijfolie met elkaar tot een fijne marinade. Laat de plakjes tempeh 5 minuten marineren.
  3. Zet een ruime koekenpan op hoog vuur en voeg hier de andere helft van de olijfolie aan toe. Haal de tempehreepjes uit de marinade en doe ze in de pan. Laat ze ongeveer 10 minuten zachtjes bakken. Schep dit regelmatig goed door, tempeh kan snel aanbranden. Giet na het bakken de marinade bij de tempeh in de pan. (Zo gebakken zijn de tempehreepjes net spekjes.)
  4. Giet de soesterknol/bloemkool af, breng op smaak met zout en peper, voeg boter toe en stamp tot grove puree.
  5. Was de sla, laat uitlekken en snijd in grove repen. Maak een dressing: doe azijn, grove mosterd, honing en eventueel zout en peper in een schaaltje, roer er langzaam de olijfolie van goede kwaliteit door. Meng de dressing door de sla.
  6. Serveer de stamppot met de tempehspekjes en de salade.
Meer weten?

De Willem&Drees beebox is eten van een gezonde keten. In de online winkel vind je verrukkelijk verse producten van Nederlandse biologische boeren. Wekelijks kun jij hoeveelheden wisselen en variëren. Zo haal je altijd in huis wat je lekker vindt.

Willem&Drees-beebox Amersfoort & Eemland
Deel dit artikel