Denkrichting

Towards pleasure and away from pain

In welke context dan ook: mensen streven het geluk na, én doen moeite om pijn te vermijden. Deze krachten noem ik ‘denkrichtingen’, en deze denkrichtingen zijn bepalend voor zowel hun perceptie, en de keuzes en beslissingen die ze maken. Stel, mensen houden zich bezig met duurzaamheid en onze aarde. Is dat dan vanuit de denkrichting om iets goeds na te streven? Of om de vallende hemel te vermijden? Dit zijn ‘Towards pleasure and away from pain’-krachten.

Adriana Adriaanse

Deel uitmaken van de natuur

Ik geloof dat mensen deel uitmaken van de natuur, en dat wij gelijkwaardig zijn aan de natuur. We hebben uit dezelfde bron onze oorsprong. De ‘towards and away from’ krachten herken ik in heel veel gebieden van onze natuur, als heen en teruggaande beweging.

Vormen

Dit kan zijn in de vorm van eb en vloed, maar ook in zeewier in de diepere lagen van de oceaan, en zelfs in onze ademhaling. Maar vergeet onze cellen niet! Zij hebben diezelfde terugtrekkende beweging tegenover de heengaande beweging, wanneer ze niet langer door ons denken worden beïnvloed. Ze reageren dan zelfstandig op omgevingsfactoren. In principe streeft alles in de natuur naar overleven. Door zich terug te trekken, én door er juist op af te gaan.

Voorbeeld

Kijk eens naar dit voorbeeld: een krokus komt terecht onder een stoeptegel. Maar ondanks dat de krokus onder de stoeptegel is beland, weet het gebruik te maken van het kleinste gaatje om toch zijn weg naar boven, naar de zon te vinden. Dit is een voorbeeld van ‘eropaf’. Planten streven overleven na en hebben geen gedachten over gevaar op pijn, ze gaan op het licht af. Mensen doen dat wel, zij nijgen naar het zien van risico’s.

‘NLP is een snelweg naar het transparant maken van je conditionering’

Essentie van transformatie

Ik geloof zelf dat de omslag van de ‘away from’-denkrichting naar ‘towards’ dé essentie is van transformatie. De Indiase schrijver Deepak Chopra noemt transformatie ‘de omslag van angst naar liefde’. Vertaald naar Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is dat wat ik bedoel met ‘denkrichting’: ons besturingsprogramma voor perceptie en keuze.

Mijn taak

Zolang we in onszelf nog niet klaar zijn voor ‘towards’ duurzaamheid, verwacht ik dat het bij kleine groeperingen blijft, die daar gelukkig het voortouw in nemen. Ik zie het als mijn taak én aandeel om mensen zich van hun denkrichting in het leven bewust te maken. NLP krijgt in iedere context betekenis. Het is een snelweg naar het transparant maken van je conditionering. Wat je onderzoekt, is de werking van je brein en hoe dat resultaat zich uit in communicatie en gedrag. Net zo oppervlakkig en nét zo diepgaand als de trainer is, want als trainer kunnen we studenten niet verder brengen dan we zelf zijn.

Datum: 27 februari 2018