uitvaart

‘Een kippenvelmoment tijdens zijn uitvaart’

7 februari 2018
496
505
0

Ik werkte nog voor een landelijke uitvaartorganisatie toen ik naar een melding moest waarbij een jong iemand zichzelf van het leven had beroofd. Hoe heftig kan het zijn!

Harma Bodde

Ontredderd

Ik kom bij het aangegeven adres en tref daar de echtgenote, jonge kinderen en ouders uiteraard totaal ontredderd aan. Bij een plotseling overlijden kan de familie al ontredderd zijn, laat staan bij een familie waarbij een zelfgekozen einde heeft plaatsgevonden. ‘Hoe kon het gebeuren?’ is de vraag die steeds naar voren komt, en natuurlijk neem ik de tijd voor deze mensen om hun verhaal aan te horen om zo met elkaar tot een passend afscheid te komen. Helaas kan ook ik geen antwoord vinden op al hun vragen.

Motorliefde

Er stak eigenlijk maar één ding met kop en schouders boven het verhaal uit, en dat was zijn liefde voor de motor. En niet zomaar een motor, maar een Harley Davidson. Deze stond ook bij hen bij de voordeur. Het ging door mijn hoofd om hier zeker iets mee te doen, vooral toen de echtgenote mij vertelde dat hij deze motor zelf heeft gebouwd.

Ronkende motoren

Later in die week werd ik benaderd door de voorman van de Harley Davidsonclub. De leden van de motorclub gaven aan hem te willen begeleiden in zijn laatste rit naar het crematorium. Zo gebeurde het dat we op de dag van de uitvaart met de overledene in de rouwauto (de uitvaartmotor was helaas geen optie) en zijn gezin erachter in de volgauto naar het crematorium reden. Later hoorde ik van de volgautochauffeuse dat de echtgenote had gevraagd om de ramen van de volgauto open te doen, zodat ze het geronk van de motoren kon horen.

Erehaag

Voor de rouwauto reden 50 Harley Davidson motoren. Heel gedisciplineerd reden de jongens voor de rouwauto uit waarna ze, aangekomen bij het crematorium, een erehaag vormden met hun motor. Wat een geweldig eerbetoon: 50 Harley’s op een rij! Een echt kippenvelmoment. En de plechtigheid… Die begon, hoe kan het ook anders, met stevige muziek: ‘Thunderstruck’ van AC/DC.

Mooie uitdaging

Met deze ervaring wil ik aangeven dat het voor ons uitvaartverzorgers een mooie uitdaging is om een liefhebberij of hobby van de overledene te laten terugkomen in de uitvaart. Wel is het belangrijk om bij leven wensen uit te spreken en vast te leggen in het handige boekje dat ‘Om vast over na te denken’ heet. Dit boekje kun je geheel vrijblijvend en gratis aanvragen via het contactformulier op mijn website.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geef je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Harma Bodde Uitvaartzorg
Deel dit artikel