meisje

Dit meisje had nog een heel leven voor zich

5 september 2019
357
357
2

Het is 1.30 uur ’s nachts wanneer ik een appje krijg. Opgeschrokken uit een diepe slaap zegt mijn gevoel dat ik toch maar even moet kijken. Op de vraag: 'Ben je druk?' ben ik geneigd om te antwoorden met: 'Nou nee, ’s nachts slaap ik'. Dit doe ik natuurlijk niet, dus ik beantwoord het appje met: 'Momentje, ik bel je zo', om de nachtrust van mijn wederhelft niet verder te verstoren.

Harma Bodde

Oude bekende

Aan de telefoon krijg ik een jongedame, van wiens vader ik enige tijd geleden de uitvaart heb mogen verzorgen. Behoorlijk ontdaan vertelt ze me dat het om haar buurmeisje van 9 maanden gaat. Het meisje is zojuist in het ziekenhuis overleden. Of ik ook genegen ben om de ouders van het meisje bij te staan. Natuurlijk wil ik dat en ze zal mijn naam en telefoonnummer aan de ouders doorgeven.

Eerste kennismaking

De volgende middag word ik door de vader gebeld en we maken een afspraak. Na onze kennismaking met zowel de ouders als opa’s en oma’s van beide kanten merk ik dat de verstandhouding onderling niet erg soepel verloopt. Ik probeer mijn aandacht zo goed mogelijk te verdelen zodat eenieder zijn/haar verhaal kan doen.

Gecompliceerde situatie

Het proces loopt anders dan we gewend zijn, hierover kan ik niet verder uitweiden, maar zo goed en zo kwaad als het gaat, komen we toch met elkaar tot een passend afscheid. Toch ben ik er met mijzelf nog niet helemaal uit want ik mag dan wel uitvaartverzorger zijn, maar dat maakt me nog geen professionele spreker. Hoe ga ik deze gecompliceerde situatie aanpakken vraag ik mezelf af.

Spreken bij kinderuitvaarten

Wanneer ik een aantal dagen voor de uitvaart toch op het crematorium ben, maak ik dit bespreekbaar met een collega van het crematorium. Zij geeft mij de tip om contact op te nemen met iemand die gespecialiseerd is in het spreken bij kinderuitvaarten. Ik noteer haar naam en bel haar gelijk. Gelukkig is zij bereid hieraan haar medewerking te verlenen.

Zo’n klein meisje

Zo krijgt de kleine meid een heel waardig afscheid. Na de uitvaart rijd ik naar huis en laat dit alles in gedachten de revue passeren terwijl de tranen over mijn wangen stromen. Dit arme mensenkind. Zo’n klein meisje. wat oneerlijk, ze had nog een heel leven voor zich. Alleen dacht de dood daar anders over.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Harma Bodde Uitvaartzorg
Deel dit artikel