uitvaart

Het uitvaartdilemma: begraven of cremeren

15 augustus 2019
665
666
5

Wist je dat, toen mensen 100 jaar geleden stierven, zij gewoon werden begraven? Een crematie was iets wat in Nederland nagenoeg niet voorkwam. Maar inmiddels zijn de tijden veranderd, en is de situatie heel anders. Mede door de ontkerkelijking en de invloed van andere culturen kiest de meerderheid van de Nederlandse populatie voor een crematie. Toch kan het kiezen tussen een begrafenis en een crematie een behoorlijk dilemma zijn. Weet jij het al?

Begraven of cremeren: een persoonlijke keuze

Een begrafenis en crematie hebben voordelen en nadelen. Dit maakt de keuze ook heel persoonlijk. Zo biedt een graf de nabestaanden een plek om de overledene een bezoek te brengen. Maar een graf vraagt óók om het nodige onderhoud. Wil je daar je nabestaanden mee belasten? Wanneer je mensen liever niet opzadelt met de tijd en het werk dat gepaard gaat met het onderhoud van het graf, kan een natuurgraf een optie zijn. Bij natuurgraven gaat het graf op in de natuur, waardoor er geen onderhoud nodig is. Ook zijn er vaak geen kosten van een grafmonument, omdat dit vaak niet is toegestaan. Tegenwoordig kun je ook een urn begraven of bijzetten.

Begrafenis of crematie

Dan nog het prijzenaspect. De kosten voor een begrafenis liggen doorgaans wat hoger dan die van een crematie. Dit wordt veroorzaakt door het duurste onderdeel van een begrafenis: de grafkosten. Deze liggen normaliter wat hoger dan de crematiekosten, en verschillen bovendien ook per gemeente. Hiervoor zou je al kunnen informeren wat de kosten in jouw regio zijn. Wist je dat je in een andere plaats dan je eigen gemeente mag worden begraven? Wanneer het kostenaspect zwaar weegt, kan het bijvoorbeeld een optie zijn om te cremeren, en het as uit te strooien in een urnengraf. Maar het echte prijsverschil tussen een crematie en een begrafenis hangt nog van veel meer factoren af. Hierbij kun je denken aan de invulling van het verdere afscheid, het vervoer, de bloemen en de keuze van de kist.

Religie

Religie kan een uiteraard ook belangrijke basis zijn waarop je je keuze baseert. Wie het christelijke geloof aanhangt, gelooft in een wederopstanding en zal daardoor eerder voor een begrafenis dan een crematie kiezen. Ook islamieten en aanhangers van het jodendom worden traditiegetrouw begraven. Dit in tegenstelling tot boeddhisten en hindoes, die over het algemeen juist wél voor een crematie kiezen. Als jij je keuze niet op religie baseert, zul je verder moeten onderzoeken waar jouw voorkeur naar uitgaat. Praat er eens over met familie of vrienden. Sommige mensen hebben er een duidelijke mening over en misschien zet het je aan het denken of hoor je een argument dat je aanspreekt.

Twijfel je nog steeds?

Weet je nog niet wat je moet kiezen? Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen, zodat we op een laagdrempelige manier samen kunnen bespreken wat jou het meeste aanspreekt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je specifieke wensen hebt. Het kan dan een goed idee zijn om eens bij een crematorium of begraafplaats te informeren of deze uitgevoerd kunnen worden. En heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan kun je het bij mij laten vastleggen. Dat geldt uiteraard ook voor je overige uitvaartwensen. Door je wensen vast te leggen, zorg je dat je nabestaanden hier op de hoogte van zijn. Dat biedt hun rust en houvast.

Voor jou!

Het overlijden van een dierbare: vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. Op zo’n moment lijkt de wereld even stil te staan. Als uitvaartverzorger in de regio Twente reik ik jou graag de hand om er samen voor te zorgen dat het een mooi, waardig en persoonlijk afscheid wordt. Omdat er bij het regelen van een uitvaart veel emotionele en praktische zaken op je afkomen, delen we het hele proces op in kleine stukjes. Daarnaast ben ik er ook altijd voor je als je graag alvast je wensen omtrent je eigen afscheid wil bespreken en laten vastleggen. Dit gesprek is geheel vrijblijvend. Het wensenboekje, dat je geheel gratis via het contactformulier kunt aanvragen, vormt hiervoor een handige leidraad.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel