uitvaart

Cocktails tijdens de uitvaart: waarom niet?

Geef toe: bij het woord ‘uitvaart’ denk jij onmiddellijk aan een zwarte rouwauto en een logge, grijze kist. Het klassieke beeld van een uitvaart. Wat ik mensen als uitvaartbegeleider graag meegeef, is dat de uitvaart luchtig en vrolijk mag worden aangekleed. En dat begint al met de rouwkaart.

Maak het persoonlijk

Want wie zegt dat een rouwkaart vooral functioneel en klassiek moet zijn? Een rouwkaart biedt zóveel meer. Hiermee kun je laten zien wie jouw dierbare was. Laat hier bijvoorbeeld de kleuren op terugkomen die passen bij je dierbare. Als dat roze of rood is, hartstikke mooi! Net zoals het plaatsen van bijvoorbeeld een mooie vakantiefoto op de voorkant. En een aula in het rouwcentrum kan prima worden vervangen door bijvoorbeeld een theater, het strand of een weelderige tuin. Of geef de dienst een moderne tint, en laat de dienst in een ruimte met industriële uitstraling plaatsvinden, zoals een loods of fabriek.

Een uitvaart mag best luchtig en vrolijk zijn

Sfeermakers

Zware, sentimentele muziek tijdens de dienst is ook geen vereiste. Als hij of zij bijvoorbeeld van house of techno hield, dan mag dat ook gedraaid worden. En hield hij of zij wel van een cocktail of glaasje bubbels op zijn tijd? Dan worden die geserveerd bij binnenkomst, samen met een bijpassende borrelhap. Lichtjes brengen altijd sfeer tijdens een uitvaart, óók een luchtige. Kies bijvoorbeeld voor stompkaarsen, windlichtjes of drijfkaarsen in vrolijke kleuren. Prachtig is het ook om een ‘bloemenzee’ te maken. Een bloemenzee creëer je door de kist op een verhoging van bijvoorbeeld houten pallets te plaatsen. Vervolgens strooi je allerlei rozenblaadjes op en rondom de kist. Prachtig: het lijkt net alsof de kist in een bloemenzee drijft. Of maak een ‘bloemenregen’, en hang weelderige strengen van bloemen aan het plafond boven de kist.

Uitvaartspeech: een vleug humor

Natuurlijk is een uitvaart een trieste aangelegenheid. Toch is het verwerken van een vleug humor in je afscheidsspeech helemaal niet verboden. Ga jij spreken op de dienst? Probeer dan te beginnen met een verrassende, grappige openingszin. Hiermee kun je het publiek verrassen en laten (glim)lachen. Die reactie van jouw publiek werkt bemoedigend voor jou. Zo is het minder spannend om te door te gaan met het vervolgen van je verhaal. Een mooie afscheidsspeech maak je fris en levendig door te vertellen over een mooie herinnering die je hebt aan je dierbare. Of door een mooie eigenschap van hem of haar te vertellen. Was hij of zij bijvoorbeeld heel behulpzaam of creatief? Dan kun je (grappige) voorbeelden en anekdotes noemen waaruit dit bleek.

Het spreken tijdens de uitvaart

Natuurlijk is het voor iedereen lastig om te spreken tijdens de uitvaart van je dierbare. Je bent misschien bang dat je emoties het overnemen, of dat je helemaal dichtklapt. Misschien zou je wel graag willen spreken, maar wil je hier vanwege de spanning en angst liever van afzien. Een aantal tips voor tijdens het spreken geven je hopelijk wat meer zekerheid. Om te beginnen is het slim om jezelf aan de herinneren dat het publiek er niet is om jou te bekritiseren. Het publiek bestaat uit familie, vrienden en andere bekenden. Zij leven met je mee, en vinden het allemaal knap en dapper dat jij er staat. Bedenk je ook dat jouw zenuwen en spanning voor maar 10% te zien zijn. Het kan helpen om thuis je toespraak een aantal keer hardop te oefenen. Op die manier zit de tekst waarschijnlijk goed in je hoofd. Zo kun je je ogen tijdens de toespraak ook af en toe van het papier afwenden, en het publiek aankijken. Print de tekst ook wat groter uit, met tussenruimte. Zo houd je tijdens het spreken gemakkelijk bij waar je gebleven bent.

Datum: 25 juni 2019