uitvaart

Geen uitvaart is hetzelfde

Geen mens is hetzelfde en dat geldt natuurlijk ook voor een uitvaart. Iedere uitvaart is een stukje maatwerk, dat moet aansluiten bij wie de overledene was. Er is zoveel mogelijk. Vaak meer dan je denkt. Ik kan daarin met je meedenken.

Harma Bodde

Kisten in allerlei soorten en maten

Neem nu de kist waarin de overledene begraven of gecremeerd wordt. Jarenlang veranderde er niet veel in het uiterlijk van de uitvaartkist, maar tegenwoordig kun je kiezen uit verschillende vormen, materialen en kleuren: van massief (steiger) hout en fineer tot riet en zelfs met stof beklede kisten. Wanneer je contact met me opneemt voor informatie, kan ik bij je komen en neem ik diverse boeken mee waarin voorbeelden van kisten staan. Zelfgemaakte kisten zijn eveneens toegestaan, mits ze voldoen aan de eisen van de Wet op de Lijkbezorging. Ook kan de manier van begraven of cremeren bepalend zijn voor de keuze van de kist. Zo mag er bij een natuurbegraafplaats geen spaanplaat of metalen beslag worden gebruikt en is de aanwezigheid van glas funest voor een crematieoven. Ik kan je daarbij adviseren. Een kist is overigens niet verplicht. Er mag ook gebruikgemaakt worden van een draagbaar waarop de overledene, die in een lijkwade gewikkeld is, ligt.

Rouwvervoer

Voor het vervoer tijdens de uitvaart kun je uiteraard voor een traditionele rouwauto kiezen. Wij hebben een zwarte, zilvergrijze en witte rouwauto tot onze beschikking. Afhankelijk van de wensen van de overledene is het ook mogelijk om te kiezen voor een bijzonder vervoersmiddel. Denk hierbij aan een bakfiets, een paard en wagen, een grote bus of eigen vervoer.

Zelfgemaakte kisten zijn eveneens toegestaan, mits ze voldoen aan de eisen

Dragers

Het heeft altijd iets moois als de kist waar de overledene in ligt, wordt gedragen door familieleden of naaste vrienden. Het is heel eervol om dit voor de overledene te mogen doen. Niet iedereen is hiertoe in staat of in de gelegenheid. In dat geval kunnen we een beroep doen op het dragersgilde Ferentes. De jonge dragers, zowel heren als dames, van dit gilde zijn gespecialiseerd in het dragen van de kist op hun schouders en voeren dit met militaire discipline uit. Dit kan zowel in de kerk als op de begraafplaats.

Sieraden

Een overleden dierbare zul je altijd bij je blijven dragen in je hart. Maar misschien is er ook behoefte aan iets tastbaars. Een zichtbare herinnering aan degene die jij moet missen. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen om een vingerafdruk van hem of haar te laten nemen. Met wat inkt wordt een afdruk genomen en de vinger wordt daarna weer netjes schoongemaakt. Op dezelfde manier kunnen we ook een afdruk maken van een handje of voetje van een baby of jong kindje. Een dergelijke afdruk kan worden verwerkt in een (bestaand) sieraad dat door een goudsmid vervaardigd wordt.

Datum: 24 januari 2019