Hoe regel jij je eigen uitvaart?

27 oktober 2017
795
832
0

Je hebt net te horen gekregen dat je niet meer zult genezen en dat het einde van je leven in zicht komt. Schokkend voor jezelf en je naasten en nauwelijks te bevatten. Je eerste gedachte zal niet naar het regelen van je afscheid gaan, maar hoe je het ook wendt of keert: rondom een uitvaart moet er van alles geregeld worden.

Saskia van der Marel [oprichtster Akkerhoeve uitvaartzorg – red.] vertelt hoe uitvaartzorg helpt bij het regelen van de uitvaart.

Meedenken of ‘probleem voor overlevenden’?

De één vindt het vanzelfsprekend om hieraan mee te denken, voor de ander is de dood ‘een probleem van de overlevenden’. Ik begrijp goed dat mensen zich willen oriënteren op de mogelijkheden rond hun afscheid als hun einde dichtbij komt. Ze vragen wat ze nu al kunnen regelen voor wanneer ze er straks niet meer zijn. En vaak is dit meer voor de mensen die ze achterlaten dan voor henzelf, met name wanneer er jonge kinderen in hun leven zijn. Hoe begeleid je ze in dit proces? Hoe betrek je ze bij de uitvaart?

Heftig gesprek

Zo’n gesprek dat dan gevoerd wordt, is vaak heel heftig. Niemand heeft er tenslotte ervaring in om te praten over de naderende eigen dood. We praten over de mogelijkheden rond de uitvaart, en die zijn uitgebreid: bijna alles is mogelijk. Maar we bespreken vooral wat past bij de persoon die ik voor me heb en zijn of haar naasten.

Persoonlijk

Daartoe probeer ik eerst antwoord te krijgen op de vragen ‘wie ben je en welke keuzes heb je gemaakt in je leven?’ en ‘wat bezielt je en wat maakt je bijzonder?’. Daar hebben we het over in zo’n eerste gesprek. Pas later komen de mogelijkheden rond de uitvaart ter sprake en kijken we wat goed voelt; wat past. Want wat de ene persoon mooi vindt, past niet bij de andere.

Inlichten van consequenties

Het is tijdens zo’n gesprek trouwens niet mijn taak om voor de ander keuzes te maken. Daar is die persoon doorgaans best zelf toe in staat, als die maar goed voorgelicht is over de consequenties van zijn of haar keuzes. Dàt is mijn taak.

Kosten: belangrijk onderdeel

Neem bijvoorbeeld de keuze tussen begraven of cremeren. Kiest iemand voor begraven, dan is het gevolg hiervan dat de latere nabestaanden grafrechten en – wanneer het geen natuurbegraafplaats betreft – onderhoudskosten moeten betalen. De kosten van een uitvaart zijn dan ook vaak een belangrijk onderdeel van een gesprek. Iemand wil doorgaans toch weten waar die rekening mee moet houden.

Goede start in nieuwe werkelijkheid

Het is zó belangrijk dat de dagen tussen overlijden en het afscheid goed verlopen en daar is de uitvaartbegeleider een belangrijke schakel in. De familie moet zich goed voelen bij degene die hen begeleidt. Ik probeer ze een goede start te geven in de nieuwe werkelijkheid die ontstaan is na het overlijden van hun dierbare. Dàt is mijn doel.

Wil je meer weten over het vormgeven van je eigen uitvaart? Vraag dan het gratis boekje ‘Wensen & Grenzen’ van Akkerhoeve uitvaartzorg aan.

Meer weten?

Bevlogen en betrokken, met liefde en passie voor de medemens, jong en oud, sta ik je terzijde bij het organiseren van de uitvaart van jouw dierbare of bij het voorbereiden van jouw eigen afscheid.
Akkerhoeve uitvaartzorg is een jonge, kleine uitvaartonderneming, genoemd naar de plek waar ik woon, de Akkerhoeve in Wapenveld. Wij worden ingeschakeld voor het regelen van een begrafenis of crematie in en rondom de plaatsen Zwolle, Hattem, Heerde, Epe en Apeldoorn. Op verzoek komen wij ook buiten deze regio.

Akkerhoeve uitvaartzorg
Deel dit artikel