Rouwen om het verlies van je gezondheid

30 november 2017
865
877
3

Lilly Tehubijuluw-Hoppe: "Ze belt me op en klinkt wat schuchter. Eigenlijk weet ze niet zo goed wat ik voor haar kan betekenen, maar haar vriendin had haar aangeraden contact met mij op te nemen."

Verlies

Ze heeft geen rouw, want er is niemand overleden. Ze heeft alleen maar borstkanker. Misschien zelfs ‘gehad’, want de operatie en bestralingen zijn al achter de rug en de kanker lijkt nu weg. Dan is alles toch weer goed? Dan moet ze toch juist heel blij zijn? Dat is toch geen rouw? Ik hoor dat ze vol vragen zit en haar eigen emoties niet begrijpt.

Soort rouw

Ik vertel haar dat elk soort verlies rouw geeft. Je kunt rouwen na een echtscheiding, een ontslag, een miskraam of een overlijden. Maar ook om het verlies van je gezondheid en wie je was voordat je ziek werd. Ze begint zachtjes te huilen. 

Een eerste gesprek

We maken een afspraak bij haar thuis. Ik begin altijd met een gratis intakegesprek om te kijken of er van beide kanten een klik is. Die is er gelukkig en dus kunnen we de week daarna starten met de sessies. Ik laat haar het hele verhaal vertellen. Daarbij let ik goed op wat zij zegt, maar vooral ook wat ze niet zegt. Ik probeer haar gevoel bij haar verhaal te achterhalen en help daarbij door bepaalde vragen te stellen. Alleen al te horen dat haar gevoelens normaal zijn, geeft haar opluchting.

Vertraagde emoties

Als je na een ernstige ziekte beter wordt, denkt de omgeving vaak dat het daarmee klaar is. Het is dan ook niet raar dat je je erg alleen kunt voelen in je verdriet en het ontbreken van blijdschap. Al die tijd dat jij je in de rollercoaster van ziek zijn bevond, schakelen je lichaam en je geest over op de overlevingsstand. Er is geen tijd voor emoties, dus die parkeer je even. Er komt pas ruimte om te voelen als de rollercoaster tot stilstand is gekomen.

Loslaten

Door haar veel over het hele proces te laten praten en haar daarbij ook te laten voelen, komt ze stap voor stap verder. Ze leert hoe ze meer in het ‘nu’ moet blijven en het verleden moet laten voor wat het is. Ook leert ze om zich minder druk te maken over de toekomst. We doen samen wat ontspanningsoefeningen die haar helpen als ze de slaap niet kan vatten. Na acht gesprekken vertelt ze me dat ze me niet meer nodig heeft. Ze kan verder zonder mij.

Hulp

Heb jij te maken (gehad) met verlies? Lilly Tehubijuluw-Hoppe van HOP Rouw en Verliesverwerking kan jou helpen. Samen met Lilly ga jij jouw eigen kracht herontdekken en kun je het verlies in je leven een plekje geven.

Meer weten?

Als verliesbegeleider helpt Lilly Tehubijuluw-Hoppe (van Hop Rouw & Verliesverwerking) mensen die verdriet hebben door het verliezen van een dierbare, hun werk, relatie, gezondheid, gevoel van veiligheid of een miskraam.

HOP Rouw en Verliesverwerking
Deel dit artikel