Rondlopen zonder voetklachten

27 juli 2018
291
290
1

Je vrolijk gekleurde teennagels stralen je tegemoet wanneer jij je teenslippers of die modieuze sandaaltjes aantrekt. Het leuke aan die zomerschoenen is dat ze niet eens zo duur zijn. Voor een paar tientjes heb je al een nieuw paar espadrilles, slippers of open pumps. Veel steun bieden ze niet, maar ze matchen mooi bij je zomeroufits. Toch? Er zit echter wel een groot nadeel aan die zomerschoentjes van jou. En dat nadeel kan verstrekkende gevolgen hebben: voetklachten.

Voetklachten

Vervelende pijn aan je voeten kan ontstaan door slechte ondersteuning. Je kunt last krijgen van:

  • een stekende pijn in je voorvoet
  • een zere uitstraling richting je tenen
  • een scheve grote teen
  • hamertenen
  • pijn onder je voetholte

En nee, dat gaat helaas niet vanzelf weer over! Zelfs niet als je in het najaar weer steviger schoenen gaat dragen die meer steun bieden.

Foutieve houding

Met uitzonderingen daar gelaten, beschikken veel van die eenvoudige zomerschoentjes over een te slappe zool. Hierdoor kan een foutieve houding van je voet gestimuleerd worden. Deze houding kan zorgen voor irritaties of ontstekingen aan je spieren en zenuwen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot klachten aan je knieën, heupen en rug.

Pijn

En voetklachten kunnen er gewoon binnen een dag al zitten! De pijn verdwijnt echter niet zo snel als het gekomen is. Bij spier- of zenuwklachten ben je toch al snel een halfjaar verder voordat je pijnvrij bent.

Voetklachten verhelpen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar mocht je met klachten rondlopen, dan kan een podotherapeut je verder helpen. De podotherapeut is gespecialiseerd in het verhelpen van voetklachten, die voortvloeien uit een verkeerde voetstand of een verkeerd looppatroon.

Verdere klachten

Ook behandelt de podotherapeut klachten aan knieën, heupen en rug die voortvloeien uit het niet goed functioneren van de voeten. Vaak bestaat de oplossing uit het aanmeten van steunzolen. Dat wil overigens niet zeggen dat je daar de rest van je leven aan vast zit. Als je afwijkende voetstand of houding verholpen is, zijn ze doorgaans niet meer nodig.

Schoenen op maat

Mocht je echter wel een afwijkende voetstand of houding hebben die blijvend is, dan bieden veel podotherapeuten de mogelijkheid om sandalen of slippers op maat te maken met een voetbed dat gelijk is aan jouw steunzool. Zo kunnen jouw vrolijk gelakte teennagels toch gezien worden en kun je modieus de zomer door!

Meer weten?

Bij Ruud Schreur, podotherapeut in Zwolle kan je terecht voor kinderpodotherapie, diabetes en sportpodotherapie. Een sportpodotherapeut is een erkend medisch specialist en je kunt zonder doorverwijzing een afspraak maken.

Ruud Schreur, podotherapeut in Zwolle
Groeneweg 32 | 8012 AN Zwolle | 038-4225952 |
| www.podotherapie-zwolle.nl
Deel dit artikel