geheugenproblemen

Eerste hulp bij geheugenproblemen

Het hebben van beginnende geheugenproblemen is erg vervelend. Voor veel mensen is dan ook de stap om aan de bel te trekken of naar de huisarts te gaan erg groot. Vaak zijn er al wat langer signalen dat er iets meer aan de hand is dan ‘gewone’ vergeetachtigheid, het zogenaamde ‘niet pluis-gevoel’. Dit zijn de eerste tekenen van de ziekte dementie. In dit geval kan een casemanager dementie hulp bieden. Die kan begeleiden en ondersteunen vanaf het ‘niet pluis’-gevoel en eventuele hulp inschakelen.

Gespecialiseerde zorg

Ook bij Zorggroep Tangenborgh werken casemanagers, ook wel ‘zorgbegeleiders’ genoemd. Zij geven informatie over de verschillende mogelijkheden van zorg en ondersteuning. De nadruk ligt hierbij op de beleving van de oudere: wat vindt hij of zij belangrijk? En welke hindernissen ervaart iemand om datgene te doen wat voor hem of haar belangrijk is? En hoe kan de verpleegkundige hieraan een bijdrage leveren? De gesprekken hierover zijn erop gericht om vanuit medische, sociale en verpleegkundige hoek zo breed mogelijk te kijken hoe het gevoel van welzijn, veiligheid en kijk op de toekomst kan worden verbeterd.

Proactief denken en handelen

Het is dus een vorm van preventief en proactief denken en handelen en gericht op het voorkomen van crisissituaties. Op basis van de anamneses kunnen bijvoorbeeld woningaanpassingen worden gedaan, gesprekken worden gevoerd met familie en/of de mantelzorger(s) of kan medicatie worden aangepast. Daarnaast geven de casemanagers voorlichting over ziekte en handicap, over gezond leven en kunnen ze helpen bij het opzetten van een leef- en activiteitenritme.

Wanneer geheugenproblemen jouw dagelijkse bezigheden belemmeren is het tijd om aan de bel te trekken

Dagbehandeling

Bij dagbehandeling bijvoorbeeld helpen de zorgmedewerkers van Tangenborgh bezoekers om de dag weer structuur te geven. De dagelijkse dingen worden samen gedaan, zoals koffie en thee drinken, koken, eten en boodschappen doen. Waar het kan, worden bezoekers begeleid bij activiteiten die passen bij hun normale leefsituatie.

Geen verwijzing nodig

Aan casemanagement dementie zijn geen kosten verbonden. De hulp wordt volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er is geen verwijzing nodig.

Over de casemanagers

Casemanagers zijn bekwame en speciaal opgeleide hulpverleners die veel weten over de verschillende vormen van dementie, de gevolgen ervan en ook wat helpend kan zijn. Ze zijn hiermee belangrijke schakels tussen cliënten en verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, het ziekenhuis en mantelzorgorganisaties. De hulp is erop gericht om de cliënten zo lang mogelijk het leven te laten leiden zoals ze dat gewend waren, ook als de cliënt geheugenproblemen heeft.

Datum: 24 mei 2018