boksen

Boksen: is dat niet alleen iets voor straatvechters?

Zit jij op boksen? Maar het gaat er daar toch heel agressief aan toe? En eh, lopen er niet alleen maar hele macho-achtige types rond?’ Zo maar wat opmerkingen die je te horen krijgt als je regelmatig een bokstraining volgt. Maar klopt er iets van deze vooroordelen?

Vooroordeel #1 Het is een mannensport

Eėn van de grootste vooroordelen is dat boksen een typische mannensport is. Eigenlijk is dit vooringenomen idee niet zo vreemd. De sport werd van oudsher inderdaad alleen door mannen beoefend. In veel landen was het zelfs verboden voor vrouwen om te boksen! Maar de tijden zijn veranderd. Zo doen vrouwen sinds 1999 ook mee aan het Europese Kampioenschap voor boksen, en sinds 2012 ook mee aan de Olympische Spelen. Kortom: eindelijk laten vrouwen zien dat zij kunnen boksen! Toch kan een boksschool natuurlijk best intimiderend zijn. Ook dit is geen reden om het niet te proberen. Een van de plekken waar je als vrouw prettig kunt trainen, is Pink Boxing in Groningen. Omdat je hier alleen samen met vrouwen traint, hoef je niet bang te zijn voor een eventuele mannelijke machocultuur. En de aanwezige (mannelijke) trainers zijn er alleen maar om je te coachen, motiveren en je aan te moedigen!

Vooroordeel #2 Je komt bont en blauw thuis

Dit vooroordeel wordt gevoed door het idee dat boksen een agressieve sport is. De angst voor blauwe plekken, littekens en gebroken neuzen weerhoud je misschien wel om het eens een keertje uit te proberen. Zou je dit wel een keertje doen, dan merk je meteen dat agressie helemaal geen rol speelt tijdens de training. Tijdens het boksen wordt er juist goed op elkaar gelet en rekening met elkaar gehouden. Respect voor elkaar staat centraal. Bij Pink Boxing Groningen wordt er zelfs niet gespard. Dat betekent dat je de stoten niet op elkaar, maar op elkaars (roze!) bokshandschoenen oefent. Tenzij je heel scheef mikt, is de kans dus heel klein dat je met blauwe ogen thuiskomt!

Vooroordeel #3 Boksen is voor opgefokte straatschoffies

Vrouwelijke boksers krijgen weleens te maken met het het vooroordeel dat zij opgefokt en gefrustreerd zijn, en van ruziemaken houden. Maar dit is slechts een fabel. Boksen draait om techniek, coördinatie en uithoudingsvermogen. Niet om het uitvechten van (straat)ruzies. Want wist je dat boksen juist gebruikt wordt om gevoelens als frustratie (en agressie) te verminderen? Het sporten helpt namelijk om meer controle over jezelf te krijgen. En ja. Natuurlijk hebben vrouwelijke boksers (weleens) frustratie of gevoelens van stress. Net als iedereen! Maar door een potje intensief te boksen, zorgen zij er juist voor dat zij op een effectieve manier met deze gevoelens omgaan. Door het bewegen komen namelijk ‘geluksstofjes’ als endorfine vrij. Hierdoor is de kans dus eigenlijk heel klein dat je ruzie met ze krijgt. Dus heb jij eens een hele stressvolle dag, met allerlei hindernissen en uitdagingen? Pak daarna een bokstraining en laad jezelf weer helemaal op.

Vooroordelen? Voordelen zul je bedoelen!

Kortom: durf eens verder te kijken dan de vooroordelen over boxing. Let in plaats daarvan op de voordelen. En dat zijn er nog al wat! Zo train je je gehele lijf (hallo strakker en gespierder lichaam!), werk je aan je uithoudingsvermogen én leer je een gezellige club meiden en vrouwen kennen. Wil je het een keertje proberen? Dat kan! Tijdens een gratis proefles maak je kennis met de sport en met de groep.

Tip!

Als je er een fitte leefstijl op wilt nahouden, dan is het niet alleen belangrijk om te bewegen. Ook letten op je voeding is belangrijk. Gelukkig gaan (redelijk) gezond en lekker goed samen. Kijk maar naar dit recept voor fruitbonbons. Dit heb je nodig: 100 gram 70% pure chocolade, 2 bananen en een bakje aardbeien. Hoe maak je het? Leg een velletje bakpapier op je aanrecht. Snijd de banaan in de lengte doormidden, en snijd de aardbeien in doormidden. Smelt de chocolade au bain marie, en dip vervolgens de fruitstukken één voor één in de chocolade. Nu leg je de stukjes fruit op het papier, en laat je de chocolade hard worden. Eventjes in de koelkast en je kunt binnen een uurtje genieten van je fruitbonbons!

Datum: 03 juli 2019