radioloog

Een bezoek aan de radioloog

23 april 2018
2511
2514
6

Carla heeft een knobbeltje in haar borst ontdekt. Na een bezoek aan de huisarts wordt ze doorverwezen naar het Alexander Monro Ziekenhuis. Samen met haar echtgenoot Bert brengt ze een bezoek aan de radioloog.

Femme Zijlstra, radiologe in het AMZ

Minder zwaar

Carla blijft even stil staan onderaan de trap. Is ze hier wel goed? Het ziet er helemaal niet uit als een ziekenhuis. Bert knijpt zacht in haar hand en samen lopen ze naar boven. Eenmaal binnen kijkt Carla haar ogen uit. Het lijkt wel of ze in de lobby van een hotel is terechtgekomen. De knoop die ze in haar maag voelt, lijkt even wat minder zwaar.

Knobbeltje

Die ochtend is ze naar de huisarts geweest. Een paar dagen geleden heeft ze een knobbeltje in haar borst ontdekt toen ze onder de douche stond. Ze had zichzelf gesust met de gedachte dat het wel niets bijzonders zou zijn. Toch zat het haar niet helemaal lekker en daarom is ze vanmorgen bij de huisarts langs geweest, die haar vervolgens heeft doorgestuurd.

Kort termijn

Hij raadde haar het Alexander Monro Ziekenhuis aan, omdat je daar op zeer korte termijn terecht kunt voor diverse onderzoeken en meestal dezelfde dag nog uitslag krijgt. Ze kijkt naar het briefje met de verschillende afspraken voor deze middag in haar hand. Bert kijkt haar aan en veegt een traan van haar wang.

Foto’s

Als eerste moeten er foto’s gemaakt worden. Carla en Bert zitten nog maar net in de ruime ontvangsthal als Carla opgehaald wordt. In een kleedkamer moet ze haar bovenlichaam ontbloten. Gelukkig ligt er een roze omslagdoek voor haar klaar zodat ze zich minder bloot en kwetsbaar voelt. De laborante is vol begrip en neemt alle tijd voor haar. Even later komt de radiologe binnen, die zich voorstelt als Femme Zijlstra. ‘We zien iets op de beelden, Carla’, legt ze rustig uit. ‘Ik wil graag een punctie bij je doen om wat weefsel te laten onderzoeken.’

Punctie

Paniek knijpt haar keel dicht. Vanmorgen was er nog niets aan de hand en nu ligt ze hier en heeft ze misschien wel borstkanker! Femme ziet de angst in Carla’s ogen. Angst en vertwijfeling over wat haar overkomt. ‘Je boosheid en angst mogen er zijn’, zegt Femme zacht. ‘Leg je handen maar even op je buik. Neem de tijd. Ik begrijp dat het onverwacht voor je is. Adem even rustig door. Ik ga je nu een verdoving geven. Je bent op de goede plek, Carla. We gaan jou hierdoorheen loodsen.’

In goede handen

Femme praat rustig door terwijl haar vaardige handen met een punctienaald wat verdacht weefsel uit Carla’s borst nemen. Met Femme aan de ene kant naast haar en Bert aan de andere kant komt er een onverwachte rust over Carla. Ze is in een rollercoaster terechtgekomen en kan er niet meer uit. Ze laat het nu maar over zich heenkomen. Het lijkt een boze droom; een slechte film met haar in de hoofdrol. Maar zonder de paniek die ze daarstraks nog voelde. De kalmerende stem van Femme en de rustige benadering doen hun werking. Carla voelt het: ze is hier in goede handen.

Over Femme

Femme heeft als subspecialisatie mammaradiologie. Dit omvat alles wat met beeldvorming van de borst te maken heeft: röntgenmammografie, echografie en mri van de borsten. Naast de diagnostiek van de foto’s voert ze ook puncties uit. Een radioloog heeft een belangrijke taak in het behandelteam. In de diagnostiek van borstkanker is radiologie van ontzettend grote betekenis en een essentieel onderdeel van de multidisciplinaire behandeling van borstkanker. De chirurg drijft op de correctheid van de beeldvorming. De diagnose: hoe omvangrijk is de tumor en hoe uitgebreid is het? Die informatie heb je nodig om de behandeling goed te kunnen inzetten. Diagnostiek vereist een grote nauwkeurigheid.

Wereld mooier maken

Femme staat idealistisch in de wereld en is altijd op zoek naar manieren waarop ze de wereld een beetje mooier kan maken door de patiënt, de vrouw, als geheel te zien. Zorgen dat de patiënt zich gehoord voelt. Femme zet haar ervaring met yoga en mindfulness in om patiënten op hun gemak te stellen. Vol passie weet zij een technisch vak over röntgenstraling en MRI-technieken te combineren met de holistische visie om de mens als geheel te zien in plaats van de som der delen.

Lees hier het tweede deel van deze columnreeks: In de spreekkamer van de oncologisch chirurg 

Meer weten?

Het Alexander Monro Ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen en diagnosticeren van borstkanker. Van zorgvuldige diagnose tot operatie en reconstructie, aanvullende behandelingen en benodigde nazorg: in het gespecialiseerde ziekenhuis staan alle medische experts en geavanceerde apparatuur voor je klaar.

Alexander Monro Ziekenhuis
Professor Bronkhorstlaan 10 | 3723 MB Bilthoven | 030-2250910 |
info@alexandermonro.nl | www.alexandermonro.nl
Deel dit artikel