oncologisch chirurg

In de spreekkamer van de oncologisch chirurg

23 mei 2018
2959
2966
4

Bij Carla, de echtgenote van Bert, is een knobbeltje in haar borst ontdekt. Bert vergezelt zijn vrouw als zij voor onderzoek is doorverwezen naar het Alexander Monro Ziekenhuis. Nadat een radioloog eerst enkele onderzoeken heeft verricht, zitten Bert en Carla nu in de spreekkamer van de oncologisch chirurg.

Liesbeth Veenendaal

Chaos

Nog geen week geleden was mijn leven normaal. Nu staat ineens alles op zijn kop. Carla, mijn maatje, heeft een knobbeltje in haar borst. Misschien is het wel kanker. Misschien gaat ze wel dood. Ik probeer haar te steunen waar ik kan. Uiterlijk lijk ik kalm, maar binnenin mij woedt een storm. Een orkaan. Het is chaos. Gedachten vliegen door elkaar.

Onzekere toekomst

Ons leventje leek zo mooi. De kinderen zijn volwassen en sinds een half jaar is ook de jongste op zichzelf gaan wonen. We waren van plan om eens wat vaker een weekendje samen weg te gaan. Leuke dingen te gaan doen. Maar ineens lijkt de toekomst zo onzeker. Een toekomst zonder Carla? Ik moet er niet aan denken.

Opluchting

Zojuist zijn we de spreekkamer van de oncologisch chirurg binnengeroepen. We worden uitgenodigd om plaats te nemen aan de ronde tafel die in de spreekkamer staat. Carla ziet bleek, maar er parelen zweetdruppeltjes op haar neus. Ik zie dat ze opgelucht is dat ze met een vrouw te maken heeft. De chirurg, die zich voorstelt als Liesbeth Veenendaal, werpt een laatste blik op het beeldscherm van haar laptop voordat ze deze dichtklapt en al haar aandacht op ons richt.

Vrouwen

Het valt me op dat er hier zoveel vrouwelijke specialisten rondlopen. Ik weet zeker dat Carla dat prettig vindt. En iedereen stelt zich ook voor bij de voornaam. Dat geeft iets vertrouwds. Net als de hele entourage hier. Neem nu die ronde tafel hier in de spreekkamer. We zitten gewoon letterlijk ‘om tafel’ in plaats van vormelijk tegenover elkaar. Het heeft weinig ziekenhuisachtigs en dat maakt de sfeer toch net iets prettiger. Zelfs als je het gevoel hebt alsof de bodem zojuist onder je weggeslagen is.

Vertrouwen

Carla’s handen friemelen onrustig aan de zoom van haar shirt. Dat doet ze altijd als ze gespannen is. Liesbeth wil Carla eerst onderzoeken. Daar neemt ze alle tijd voor. Je bent hier blijkbaar geen nummer en er wordt goed naar je geluisterd. Dat geeft vertrouwen. Als we even later weer rond de tafel zitten, begint Liesbeth rustig te praten. Ze heeft de beeldvorming van de radioloog binnengekregen en bespreekt dit met een ernstig gezicht met ons. ‘Jullie moeten er rekening mee houden dat het niet goed is’, vertelt Liesbeth.

Shared decision making

Ik moet Carla nu steunen, maar ik weet even niet hoe ik dat moet doen. ‘Je hebt waarschijnlijk een vorm van borstkanker, Carla, al kan ik nog niet zeggen om wat voor type het gaat.’ Aan de hand van beelden van de MRI-scan laat Liesbeth zien waar de tumor zich bevindt. Samen met ons wil ze een behandeling kiezen en het verbaast me dat ze mij daar ook in betrekt. ‘Shared decision making’ noemt Liesbeth het. ‘Ik vind het belangrijk dat jullie weten dat je zelf ook iets te kiezen hebt. Daarom wil ik jullie goed informeren over de mogelijkheden.’

Multidisciplinair overleg

Liesbeth praat uitgebreid met ons. Over de mogelijkheid van een borstsparende operatie of een amputatie en zelfs over de consequenties van niet opereren. Ook noemt ze de aanvullende therapieën die aan de orde kunnen komen en die in het multidisciplinair overleg zullen worden besproken. Het is een enorme hoeveelheid informatie, maar ze neemt de tijd voor ons. Rustig, met veel begrip en compassie. Dat doet goed en voelt als een warme deken. We voelen ons ontredderd, maar we krijgen wel een reddingsboei toegeworpen. Ik pak Carla’s hand. Een koude hand die zich vastklampt aan de mijne. We gaan de strijd aan. Carla en ik. Samen met het AMZ. Ik begin weer een beetje vertrouwen te krijgen.

Over Liesbeth

Net als de andere mensen in het AMZ, is Liesbeth zeer begaan met haar patiënten. Met de passie voor haar vak belt ze zelfs zo nu en dan op haar vrije dag, vanuit huis, een patiënt op om een goede uitslag door te geven. ‘Ach, dat scheelt toch een nacht beter slapen’, is daarop haar commentaar. Ze vindt haar vak het mooiste dat er is. Het is het allerliefste wat ze doet. Een band opbouwen met haar patiënten. ‘Als chirurg snij je vaak iets aan de binnenkant van het lichaam weg, maar in mijn vak gaat het om iets vrouwelijks: de borst van een vrouw. Het is mijn passie om daar weer iets moois van te maken.’

Lees hier het derde deel van deze columnreeks: Het bezoek aan de plastisch chirurg

Meer weten?

Het Alexander Monro Ziekenhuis is gespecialiseerd in het behandelen en diagnosticeren van borstkanker. Van zorgvuldige diagnose tot operatie en reconstructie, aanvullende behandelingen en benodigde nazorg: in het gespecialiseerde ziekenhuis staan alle medische experts en geavanceerde apparatuur voor je klaar.

Alexander Monro Ziekenhuis
Professor Bronkhorstlaan 10 | 3723 MB Bilthoven | 030-2250910 |
info@alexandermonro.nl | www.alexandermonro.nl
Deel dit artikel