eenzaam

Jong en eenzaam: kan dat?

Je zit op de bank en zapt doelloos rond tussen programma’s. Er is weer eens niets leuks op tv… Uit verveling pak je je telefoon erbij en open je Facebook. Een vlaag van jaloezie komt bij je binnen wanneer je je studiegenoten lachend op de foto ziet. ‘Ziet er gezellig uit, zo’n vrijdagmiddagborrel’, denk je bij jezelf. Jij hebt niks gepland vandaag. En morgen ook niet. Een angstig gevoel bekruipt je. ‘Ben ik eenzaam?’, vraag je jezelf af.

Eenzaam

‘Er is steeds meer aandacht voor eenzaamheid’, vertelt coach Mariska van der Zee. ‘De meeste aandacht is gevestigd op eenzaamheid bij ouderen. Hiermee wordt een grote groep mensen vergeten. Eenzaamheid is namelijk ook bij (jong) volwassenen een veel voorkomend probleem. Mensen en zeker jong volwassenen worden vaak niet serieus genomen of verkeerd begrepen als ze gevoelens van eenzaamheid delen. Daar wil ik verandering in brengen!’

Verstoringen

Eenzaamheid ontstaat vaak na een verandering in je leven. Vaste patronen worden verstoord wanneer je leven veranderd. Een gevoel van eenzaamheid op dat moment hoort er vaak bij. Je verbindingen/ contacten met andere mensen veranderen namelijk ook wanneer er iets veranderd in je leven. Je kan het gevoel dan vergelijken met honger of dorst. Je lichaam geeft je een seintje dat je verbinding met anderen niet op orde is en daardoor ontstaat het gevoel van eenzaamheid. Als dit gevoel te lang aanhoudt dan heeft eenzaamheid een aantal nare gevolgen:

  • je voelt je ongelukkig in het contact met andere mensen
  • je zelfvertrouwen daalt
  • je weerstand gaat naar beneden, je wordt vaker ziek
  • je kan slechter beslissingen nemen

Toegeven dat je je eenzaam voelt is niet gemakkelijk

Voel jij je eenzaam?

Toegeven dat je je eenzaam voelt is niet gemakkelijk. Ervaar jij deze gevoelens wel eens? Er zijn een aantal vragen waar je over kunt nadenken:

  • Ben je tevreden met je vrienden en kennissen?
  • Is er altijd iemand bij wie je terecht kunt?
  • Heb je voldoende mensen om je heen?
  • Voel je je gesteund door je omgeving?

Als je deze vragen met ‘nee’ kan beantwoorden dan zou het kunnen dat je je zo nu en dan, of misschien wel regelmatig, eenzaam voelt. Afleiding zoeken kan helpen, maar dit biedt vaak geen structurele oplossing. Zodra de afleiding weg valt komt het gevoel vaak weer terug. Weet je niet wat je zelf aan het gevoel kan doen? Ga dan op zoek naar gespecialiseerde hulp bij jou in de buurt.

Nieuwe toekomst

‘Ben jij bereid om je gevoelens van eenzaamheid structureel aan te pakken? Dan is het tijd om voor jezelf op te komen en actie te ondernemen.’ zegt Mariska. ‘Ik geloof dat iedereen kan leren omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Mijn praktijk, Hersenkracht, biedt verschillende cursussen en individuele trajecten aan om je hierbij te helpen. We zoeken naar de oplossing die het best bij jou past, met behulp van verschillende opdrachten en oefeningen.’

Datum: 31 oktober 2018