negatieve spiraal

Negatieve spiraal? Zet de knop om naar positiviteit!

11 september 2020
163
164
0

Je hebt het soms niet eens door, maar je eerste reactie is eigenlijk automatisch negatief. Alsof je hoofd ingesteld staat op een bepaalde frequentie waardoor je alleen maar negatief kunt denken. Wanneer iemand een idee voorlegt, zie jij alleen maar alle doemscenario's en mogelijke manieren waarop het mis kan gaan, zonder de positieve kant ervan in te zien. Het wordt dan tijd om uit die negatieve spiraal te stappen en de knop om te zetten naar positiviteit.

Hersentraining

Sommige mensen lijken altijd de zonnige kant van het leven in te zien, zelfs als het regent. Maar hoewel het misschien makkelijk lijkt, gaat hier vaak jarenlange training aan vooraf. Niemand wordt geboren als optimist of pessimist, al is dit wel voor een deel genetisch bepaald. De mate waarin je geneigd bent om positief of negatief te denken, hangt vooral af van je omgeving en opvoeding. Maar er is goed nieuws voor pessimisten: je kunt hier wel invloed op uitoefenen.

Negatieve spiraal

Maar hoe doe je dat precies? Wanneer je het glas altijd als halfleeg hebt beschouwd, is het enorm lastig om ineens de optimist uit te gaan hangen. De een is beter in staat om tegenslagen te verwerken en achter zich te laten dan de andere. Een negatieve mindset is vaak gebaseerd op aannames en overtuigingen door gebeurtenissen uit het verleden. Wanneer je elke afwijzing persoonlijk beschouwt, kun je jezelf gaan aanleren om een verslagen houding aan te nemen en van het ergste uit te gaan.

Denken in mogelijkheden

Hoewel deze manier van denken effectief is als jezelf wilt behoeden voor teleurstellingen, sluit het je af van alle positieve uitkomsten. De eerste stap is dan om negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten. Hoe meer je positief gaat denken, hoe makkelijker het wordt om te denken in mogelijkheden, in plaats van moeilijkheden. Er ontstaan dan steeds nieuwe verbindingen in het brein, waardoor je makkelijker tot oplossingen komt.

Bewustzijn

Merk je dat je negatief tegenover een bepaalde situatie staat? Sta hier dan even bij stil, zonder je hierin mee te laten voeren. Bedenk vervolgens waar de gedachte vandaan komt en hoe je dit van een andere kant kunt bekijken. Komt het voort uit een slechte ervaring uit het verleden, angst voor teleurstelling of onzekerheid? Probeer dit dan te zien als een nieuwe kans om te leren en jezelf te verbeteren.

Afstand van negativiteit

Door steeds af te gaan op je eerste impuls, blokkeer je alle andere gedachten. En wanneer je je laat leiden door een negatieve gedachte, zullen er meerdere volgen. Je doorbreekt het patroon dus pas als je hier bewust mee omgaat. Door je hersenen te trainen middels meditatie en mindfulness of door afleiding te zoeken, kun je steeds makkelijker afstand doen van negativiteit.

Coaching

Het is niet altijd even makkelijk om je bewust te zijn van je eigen gedachten en jezelf toe te spreken. Maar waar een wil is, is een weg. Met life-coaching help ik je daarom graag om tot nieuwe inzichten te komen. We gaan op zoek naar de overtuigingen die ertoe leiden dat je jezelf beperkingen oplegt. Ook reik ik je handvatten aan om een positieve, zelfverzekerde en krachtige mindset te ontwikkelen. Je zult merken dat de wereld weer voor je opengaat, wanneer je voor de mogelijkheden openstaat.

Meer weten?

Bij Paul Simons Coaching ben je aan het juiste adres voor life-coaching en in balans bij kanker. Het is Paul zijn missie om mensen weer de balans en hun kracht te helpen vinden, zodat ze met nieuwe inzicht én energie de toekomst tegemoet kunnen gaan.

Paul Simons Coaching
Rossinistraat 144 | 2901 CJ Capelle aan den Ijssel | 06-48977567 |
info@paulsimonscoaching.nl | www.paulsimonscoaching.nl
Deel dit artikel