angststoornis

Reken af met je angststoornis met EMDR-therapie

Heeft angst een grip op jouw leven? Heb je een fobie waar je niet vanaf komt, die het dagelijks leven beïnvloedt? Of je nou bang bent om te vliegen, niet in de buurt durft te komen bij water of angstzweet uitslaat bij de gedachte aan spinnen: EMDR-therapie kan hierbij helpen.

Ontstaan van angst

Angst heeft zijn oorsprong in het verleden. Misschien heb je een ongeluk gehad en durf je niet meer in de auto te stappen. Misschien ben je ooit uitgelachen of heb je een black-out gehad tijdens een presentatie en heb je sindsdien last van spreekangst. Traumatische gebeurtenissen staan vaak op je netvlies gebrand en zijn moeilijk los te laten. Het kan ook zijn dat er geen concrete aanleiding is geweest voor een angststoornis of fobie. Misschien is de angst geleidelijk ontstaan. Mensen met een spinnenfobie hebben meestal geen traumatische ervaring achter de rug, maar hebben hierbij negatieve associaties ontwikkeld.

Soorten angst

Er zijn fobieën waar je alleen last van ondervindt wanneer je hiermee in aanraking komt. Maar er zijn ook ernstigere angststoornissen waar je elke dag mee te maken hebt. Posttraumatische stressstoornissen als gevolg van geweld, misbruik of oorlog kunnen je leven overheersen door flashbacks of nachtmerries. En ze kunnen je ervan weerhouden om volop in het leven te staan. Ook kun je kampen met een laag zelfbeeld of sociale angst door bijvoorbeeld een pestverleden of door verwaarlozing als kind. EMDR-therapie kan geschikt zijn voor elke type angststoornis.

Hoe werkt EMDR?

De therapievorm EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Door oogbewegingen of ritmische geluiden wordt het verwerkingsproces in de hersenen gestimuleerd. Dit is ongeveer wat er gebeurt tijdens de remslaap. Tijdens de EMDR-sessie haal je de herinnering terug die angst oproept, terwijl je bewegingen met je ogen volgt of ritmische klikjes te horen krijgt. Dit zorgt voor afleiding, waardoor de angstreactie minder intens wordt. Bij herhaling hiervan kun je negatieve gedachten en de emotionele lading terugdringen.

EMDR wist de angstige ervaring niet uit, maar geeft het een nieuwe plek

Onverwerkte gevoelens

EMDR wist de angstige ervaring niet uit, maar geeft het een nieuwe plek. Vaak is de informatie in de hersenen niet goed verwerkt en voelt de traumatische gebeurtenis nog ‘vers’. Door de ervaring te herbeleven, confronteer je je angst en kun je hier objectiever naar kijken. Zo leer je om te gaan met onverwerkte gevoelens.

Over Munay-Ki

Bij Praktijk Munay-Ki kun je terecht voor begeleiding bij angststoornissen en fobieën. Je krijgt de steun die je nodig hebt om weer in je eigen kracht te komen. Mirjam Roemeratoe-Flipse is een ervaren sociaal-pedagogische hulpverlener die je helpt weer perspectief te krijgen en grip op de situatie te krijgen. Samen met haar werk je aan het verwerken van trauma’s en negatieve gedachten. Met een verwerkt verleden krijg je weer meer vertrouwen in de toekomst. Waar wacht je nog op? Neem contact op en reken af met angst.

Datum: 29 januari 2020