angstig

Is jouw kind angstig op school? Hart-breincoherentie helpt

Ieder kind is wel een keertje bang, vreest dat het iets niet goed kan of ervaart angst voor een bepaalde ervaring. Maar bij teveel angst kan er sprake zijn van te weinig zelfvertrouwen en zal het kind deze gevoelens in veel situaties ervaren. Ook kan het op den duur een belemmering gaan vormen op school. Natuurlijk wil je dat je kind zich lekker voelt en gewoon mee kan doen met klasgenootjes. De oplossing bij angstige kinderen schuilt in het kind zelf.

Verschillende soorten angsten

Angsten kunnen zich op meerdere gebieden voordoen. Zo kunnen kinderen bang zijn voor reacties, om gepest te worden of voor falen. Je kind ervaart het bijvoorbeeld wanneer het schoolgerelateerde prestaties moet leveren, zoals het maken van een lastig proefwerk of het houden van een spreekbeurt. Ook kan angst opspelen in sociale situaties: je kind gaat zaken als samen spelen op het plein, meedoen met sport of afspraken uit de weg. Verder kan een kind angst ervaren om bepaalde lichamelijke opdrachten verkeerd uit te voeren, zoals bijvoorbeeld bij bepaalde spellen of sport.

Vervelende gevolgen

Vaak hebben angstproblemen te maken met eerdere negatieve ervaringen. Dat kan bijvoorbeeld een ervaring eerder uit de jeugd zijn, maar ook recentere ervaringen op school. Die eerdere negatieve ervaringen zorgen ervoor dat het kind een negatief stemmetje in het hoofd ontwikkelt, dat vertelt dat het bepaalde dingen niet kan of niet goed doet. Ook kunnen er lichamelijke gevolgen ontstaan, zoals slapeloosheid, spanningsklachten en stress.

Hart-breincoherentie

Heel vervelend natuurlijk, en graag wil je dat je kind van dit soort belemmerende gevoelens af komt. Simona Linskens is coach en werkt met hart-breincoherentie om dit soort angstklachten aan te pakken. Ze vertelt: ‘Het hart en het brein staan nauw met elkaar in verbinding. Wanneer je je angstig voelt, verhoogt je hartslag en je bloeddruk. Daarom ontvangt je brein ook allerlei onrustige signalen. Deze signalen zorgen ook voor onrustige gedachten en nog meer angst. Op die manier raak je in een vicieuze cirkel verzeild.’

Vaak hebben angstproblemen te maken met eerdere negatieve ervaringen

Meer ontspannen door het leven

‘Wanneer de samenwerking tussen hart en brein rustig verloopt, voel je je ook rustiger en beheerster. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar slim omgaan met eigen emoties en hartslag kan iedereen leren, ook kinderen. Een kind is vaak zelfs erg sensitief, wat juist nuttig kan zijn in dit proces. Om het kind beter met angsten en negatieve gedachten te laten omgaan, is het dan ook goed te werken aan hun emotionele intelligentie. Want met de nodige emotionele vaardigheden kunnen de kinderen meer ontspannen door het leven gaan.’

Benieuwd?

Mocht je meer willen weten over hart-breincoherentie en hoe het precies werkt, ontvangt Simona je graag bij een introductie-avond of -sessie. Simona is coach HeartMath en emotionele intelligentie. Zowel in groepsverband als bij haar masterclasses én in privésessies helpt zij mensen mooie resultaten te bereiken en tot nieuwe inzichten te komen. Simona’s doel is mensen zelf laten ervaren dat je succes kunt boeken op alle gebieden van je leven: gezondheid, werk, relaties. Zolang je je gedachten en emoties onder jouw innerlijke leiding laat samenwerken. Ben je benieuwd geworden naar een sessie of workshop? Simona helpt je graag de beste versie van jezelf te worden. En de beste versie van jezelf, is de versie die ervoor zorgt dat je elke ochtend wakker wordt met een glimlach op je gezicht.

Datum: 17 december 2019