Betere weerstand

Weerstand onderzocht

20 april 2021
288
289
0

Wat zijn nou de belangrijkste stoffen voor je weerstand? En met weerstand bedoelen we natuurlijk afweer tegen virussen, maar ook bacteriën. Deze vraag hebben onderzoekers zich dit jaar meerdere malen gesteld en er zijn vier stoffen die met kop en schouders boven de rest uitsteken. De onderzoeken zijn dit jaar gedaan op mensen en dit komt er uit.

Vitamine C

Dit is een voorspelbare eerste, maar ook erg belangrijke stof. Immuuncellen bevatten 100 keer meer vitamine C dan andere cellen. Maar vitamine C doet nog veel meer. Het verworven immuunsysteem zijn onze T-cellen (aanvallers) en de B-cellen (recherche). De vitamine verhoogt antilichamen door de B-cellen. Antilichamen zijn een soort opsporingsbevelen met beschrijving van de ziekteverwekker. Ook de T-cellen worden sneller getraind met behulp van vitamine C. Leuke bijkomstigheid is dat vitamine C versterkend werkt op de immuunreactie in de longen. Je kunt vitamine C vinden in fruit (vooral bessen!) en rauwkost zoals rauwe paprika. Ook rode pepers zijn er zeer rijk aan.

Vitamine D

De zonlichtvitamine D is onmisbaar voor een goede afweer. Net als bij vitamine C zijn mensen met een laag vitamine D-gehalte veel vatbaarder voor virussen. Vitamine D verhoogt de groei van immuuncellen (macrofagen) en verhoogt de productie van eiwitten die de ziekteverwekker remmen. Het belang van vitamine D kun je, wat antivirale bescherming betreft, nauwelijks bevatten. Het slechte nieuws is dat in de donkere maanden onze vitamine D-spiegel enorm zakt en voeding totaal niet toereikend is om je peil hoog te houden. Denk aan 50 kilo boter, 75 eieren of 10-15 haringen per dag! Het goede nieuws is dat je vitamine D op een goedkope en een eenvoudige manier kunt nemen uit een supplement. Denk aan een dosering tussen 50 en 75 microgram per dag.

Zink

Zink is een raar mineraal, want het wordt niet opgeslagen in je lichaam. Dat wil zeggen dat je het elke dag binnen moet krijgen. Het is een ongelofelijk antivirale stof. Het werkt als een soort wegwijzer voor immuuncellen zodat ze sneller op de plek des onheils kunnen komen en geeft verschillende aangeboren immuuncellen een betere ontwikkeling. Daarnaast is zink ook nodig om schade te beperken die je immuunsysteem aanricht. Wist je dat vitamine C en zink elkaars werking versterken? Je herkent een zinktekort aan verlies van reuk en geur, witte vlekjes op de nagels en minder libido. Zink komt voor in alles uit de zee, behalve visnetten. Wel vis, zeekraal, oesters en ga zo maar door. Ook noten, pompoenpitten en cacao bevat veel zink evenals rood vlees.

Selenium

Bij elke immuunreactie wordt schade veroorzaakt. Denk maar aan longschade bijvoorbeeld.
Selenium remt, net als zink, de schade omdat het onderdelen zijn van antioxidanten. Zie een antioxidant als een brandblusser na een ontsteking (alleen de naam al). Selenium is echter geen doetje, bij aanwezigheid van dit mineraal kunnen virussen minder goed muteren tot schadelijkere varianten. Selenium kun je vinden in zeevoedsel en paranoten, die grote banaanvormige noten. Niet meer dan 4-5 stuks gebruiken graag, want te veel selenium is ook niet handig.

Combinatie van stoffen

Het is de combinatie van stoffen die je weerstand op alle vlakken verbetert. Krijg je om wat voor reden dagelijks niet voldoende van deze kanjers binnen? Dan kun je als ondersteuning altijd een supplement gebruiken. Bij De Rode Pilaren kun je vrijblijvend eens navragen wat voor jou de beste oplossing is.

Meer weten?

Bij de Rode Pilaren ben je aan het juiste adres voor gezondheid, uiterlijke verzorging, afslanken, gezonde voeding, sportvoeding en supplementen. 'Bewust omgaan met voeding en beweging is de belangrijke boodschap van De Rode Pilaren.

De Rode Pilaren
Lange Delft 121 | 4331 AM Middelburg | 0113-250515 |
| www.rodepilaren.nl
Deel dit artikel