nieuwe-baan

Hulp bij het vinden van een nieuwe baan

Voor velen is het een utopie: een roeping vinden en die de rest van je leven kunnen uitvoeren. Het is prachtig voor hen die dit overkomt, maar heel normaal als dit niet voor jou geldt. Het gaat per slot van rekening niet altijd vanzelf in je loopbaan. Je komt bijvoorbeeld niet vooruit terwijl je dat wel wilt en kunt. Collega’s kunnen zich schuldig maken aan politieke spelletjes en ellebogenwerk. Of je doet vreselijk je best maar je blijft het gevoel houden dat je niet in de goede functie zit. Ontslag kan betekenen dat je ineens zonder baan zit.

Nieuwe baan is meer dan een nieuwe functie

Als je wordt ontslagen, of om andere redenen werkloos dreigt te worden, dan wil je graag een nieuwe baan. Maar zoeken naar een nieuwe baan is geen sinecure. Waar moet je nu eigenlijk beginnen? Wanneer je je niet prettig voelt in je functie, kost dat doorgaans bijzonder veel energie. Het kan als een grote last worden ervaren om daarnaast de motivatie op te brengen te zoeken naar nieuw werk. Nieuw werk vinden zou bovendien meer moeten zijn dan alleen zoeken naar een nieuwe functie. Het is namelijk belangrijk om te voorkomen dat je van de ene niet passende in de andere niet passende functie rolt. Want ook jij kunt werk doen waar je energie van krijgt, werk dat bij je past en waar je je met hart en ziel voor kunt inzetten. Loopbaancoaching helpt jou te werken aan werk.

Ontevreden met werk

Anno 2018 was bijna een kwart van de werkenden niet tevreden met zijn of haar baan. Maar het besluit te nemen van baan te veranderen is een grote stap, en velen durven dit niet aan. Ook kan het lastig zijn toe te geven dat een baan niet langer bij je past. Zo zijn er veel 45-plussers die met deze kwestie kampen, maar het gevoel hebben dat ze zich moeten neerleggen bij de baankeuze die ze gemaakt hebben. Er is een aantal zaken die erop kunnen duiden dat je beter wél op zoek kunt naar ander werk. Ga je elke dag met tegenzin naar je werk, en voel je je energieloos gedurende de dag? Of herken je je hierin: je blijft je taken maar uitstellen en zit ondertussen te Facebooken of andere (sociale) media te checken. Je hebt last van oververmoeidheid, concentratieproblemen en vage fysieke klachten door werk, en hebt weinig zin met je collega’s te interacteren. Als deze signalen je bekend voorkomen en al een tijd lastigvallen, kan een loopbaancoach je helpen.

Nieuwe positie op arbeidsmarkt

Outplacement is een proces waarbij je begeleid wordt naar een nieuwe baan. Een loopbaancoach besteedt tijdens zo’n outplacementtraject veel aandacht aan de transitie van de oude, energieslurpende situatie naar een nieuwe situatie waar je, door vernieuwd zelfvertrouwen, weer energie van krijgt. De coach maakt je bewust van de mogelijkheden die er zijn naast de directe werkomgeving. Met een nieuwe focus kun je doelgericht de arbeidsmarkt benaderen. In dit traject is er veel persoonlijke aandacht. Zo verkrijg je inzicht in de eigen persoonlijkheid (wie ben ik), gedragingen en vaardigheden (wat kan ik) en het bepalen van het meest inspirerende toekomstscenario (wat wil ik).

Op zoek naar een nieuwe baan? Een carrièreswitch kan best lastig zijn.

Resultaat

Wat levert een arbeidstraject je op?

  • Meer plezier en succes uit werk
  • Zelfkennis, en zodoende betere keuzes kunnen maken
  • Meer zelfinzicht in persoonlijke waarden, normen, drijfveren, doelen
  • Gefundeerd keuzes maken en knopen doorhakken
  • Ervaren en kunnen voelen van eigen kracht
  • Vergroot zelfvertrouwen

Voor jou

Herken jij je in dit artikel? Je staat er niet alleen voor: als loopbaanadviseur ben ik er voor jou om je te helpen. En als jij een werkende 45-plusser bent, kom je bovendien in aanmerking voor een gratis ontwikkeladvies. Het resultaat van het traject? Je komt erachter wat het beste bij je past, en hoe jij de baan kunt vinden die bij je past. Eerst vrijblijvend kennismaken en meer te weten komen over de verschillende mogelijkheden? Prima! Dat kan in een gratis oriëntatiegesprek.

Datum: 23 mei 2019