sportprestatie

Jij wilt toch ook die optimale sportprestatie?

Je kent ongetwijfeld de beelden van tv, of je hebt het zelf aan den lijve ondervonden: die voetballer die op het punt staat een penalty te nemen. Iedereen houdt zijn adem in, je ziet de spanning in zijn ogen. Nu komt het erop aan. En terwijl hij absoluut een sterspeler van wereldformaat is, die normaal geen moeite heeft om de bal het doel in te knallen, schiet hij nu gigantisch naast. Hoe kan dat toch?

Concentratie verdwenen

Nicole weet erover mee te praten: ‘Ik heb ook regelmatig dat het helemaal mis gaat. Vooral tijdens belangrijke wedstrijden. Ik voetbal dan wel niet, maar zit op turnen en tijdens de trainingen voer ik de oefeningen perfect uit. Zowel op fysiek als op technisch vlak zit het bij mij gewoon goed. Ik train er dan ook hard voor. Vijf dagen per week ben ik verschillende uren in de turnhal te vinden. Maar toch, tijdens zo’n wedstrijd, slaat soms ineens de paniek toe. Dan kan ik echt domme beginnersfouten maken. Het is net alsof de focus weg is. Er schiet van alles door mijn hoofd. Waarom lukt het me toch steeds niet om die concentratie tijdens de wedstrijden vast te houden.’

Mentale kracht

Het verhaal van Nicole is een schoolvoorbeeld van iemand bij wie dat mentale deel niet sterk is. Je kunt nog zo’n fanatieke (top)sporter zijn, maar als het mentaal niet goed zit, kun je er dat extra beetje wat het verschil maakt niet uithalen. Je kunt niet goed omgaan met de prestatiedruk, met verwachtingen van jezelf of anderen of het lukt je niet om je focus te behouden. Ook die mentale vaardigheden moet je beheersen. Wanneer je écht iets in je sport wilt bereiken, komt er meer bij kijken dan alleen de fysieke training.

Workshops en cursussen

Tijdens workshops en cursussen mentale training leer ik hoe je je spanningsboog op de juiste spanning krijgt en op de juiste manier je wedstrijd kunt ingaan. Hoeveel stress heb je nodig en hoe houd je de focus in het spel of tijdens de wedstrijd. Een workshop duurt 2,5 uur, maar tijdens een cursus, die uit meerdere blokjes bestaat, gaan we wat dieper op de materie in.

Je wilt immers nét dat beetje extra kunnen geven

Coaches coachen

Ik train trouwens niet alleen individuele sporters. Ik train ook teams samen met de coach, die het fysieke deel op zich neemt, zodat we elkaar kunnen versterken. En tenslotte coach ik ook coaches. Het overbrengen van je boodschap op één persoon is minder gecompliceerd dan het trainen van een heel team. Dan heb je immers met allerlei verschillende individuen te maken. Wanneer je kinderen of jeugd traint, heb je ook met hun cognitieve ontwikkeling te maken. Volwassenen hebben weer een heel andere benadering nodig. Maar ook de sterke kanten van de coach én de sterke kanten van het team spelen een rol en hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?

Haal het beste uit jezelf

Ik geef mental sportcoaching aan allerlei verschillende sportdisciplines. Ik zal me nooit met de fysieke training en technische kwaliteiten bemoeien, maar me juist op het mentale deel richten. Want zoals bij het voorbeeld van de voetbalspeler kun je zien hoe belangrijk dat is. Hij mist de penalty omdat hij in de stress schiet. Hij kan onvoldoende levelen. Hetzelfde zie je ook bij Nicole gebeuren. En dat is jammer. Je wilt immers nét dat beetje extra kunnen geven, nét wat harder lopen. Gewoon het allerbeste uit jezelf halen. Die optimale prestatie kun je alleen leveren wanneer er de juiste balans is tussen je fysieke en mentale kracht.

Ontmoet Amanda

Amanda de Mos: ‘Als gecertificeerd mental sportcoach is het mijn doel om jou te laten groeien op sportgebied. Hierbij gebruik ik de vaardigheden die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange werk in de psychiatrie, en die ik heb opgedaan tijdens diverse aanvullende opleidingen en specialisaties zoals trauma- en angstbehandeling, cognitieve gedragstherapie, mindfulness en Sportpsychologie & Coaching. Heb jij veel stress, of heb je klachten die te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen, oververmoeidheid of burn-out? Ook dan help ik je graag! Naast mental sportcoaching kun je bij mij namelijk ook terecht voor psychosociale therapie. Daarnaast bied ik regelmatig diverse workshops en mentale trainingen aan, ook op aanvraag.’

Datum: 19 juli 2019