NLP

Met NLP verantwoordelijkheid nemen voor je eigen denken

In het vliegtuig belandde ik naast een jonge student. Hij studeerde en onderzocht de werking van medicijnen op de menselijke lichaamscellen. Hij had noch biologie, noch medicijnen gestudeerd maar als hoogopgeleide ICT-specialist verwerkte hij de data-gegevens die hij ontving uit diverse bronnen (ziekenhuizen, artsen, laboratoria) en liet de computers de berekening maken in hoeverre welk medicijn welk resultaat opleverde.

NLP

Waarom ik dat zo interessant vond, is omdat langs die zelfde lijn de bedenkers van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) indertijd (ik heb het over begin jaren 70 van de 20e eeuw) onderzochten welke strategie, welke insteek, welk gedrag en taal welk resultaat opleverde. Met andere woorden: als ik chagrijnig ben, down en misschien zelfs een tikje depressief, wat is het dan dat maakt dat ik dat ben. Welke gedachtes ‘brei’ ik, wat voor emoties laat ik toe, hoe praat ik met mezelf… Kortom: hoe ‘doe’ ik mijn chagrijn, mijn depressie. Is wat ik doe om depressief te raken om te keren met een tegengif? Tegengif zonder medicatie, maar met nieuwe keuzes in gedrag en denken?

Ontsnappen aan gevoelens

Inderdaad! Zodra we iets anders denken, onszelf toestaan andere emoties te kiezen, blijken we daadwerkelijk te kunnen ontsnappen aan depressieve, kwade, gefrustreerde, teleurgestelde gevoelens. Dat wisten we niet. Voorafgaand aan de onderzoeken van de NLP-grondleggers aan de Universiteit van Santa Cruz, Californië, waren er al super-intelligente mensen bezig geweest: Albert Ellis bijvoorbeeld had begin jaren 50 Rationeel Emotieve Therapie ontwikkeld, waarin hij zijn cliënten leerden verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen denken. Samen met Aaron Beck ontwikkelde hij later de cognitieve gedragstherapie waarin al duidelijk overeenkomsten zichtbaar zijn met NLP.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen denken

Van conditioneren naar programmeren

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen denken. Dat klonk en klinkt veel mensen vreemd in de oren. Je denkt toch gewoon, je voelt toch gewoon? Dat gaat toch buiten je eigen controle om? Het was inderdaad dé vondst van de vorige eeuw: de ontdekking dat we weliswaar maar wat denken en voelen, maar niet omdat dat niet anders kan. Maar omdat … we zo geprogrammeerd zijn. Een stevig statement, denk je misschien. Punt is, voordat programmeren een woord was, dus voor het computertijdperk aanbrak, was een meer toepasselijk woord: ‘conditioneren’. En daarvoor zou men wellicht spreken van ‘een gewoonte aanleren’. Waar het op neerkomt is dat we in het leven dat achter ons ligt we tal van zaken geleerd hebben. Prettige en minder prettige. We hebben een soort standaard-reactie ontwikkeld op bepaalde gebeurtenissen. Als die gebeurtenis zich in de een of andere vorm herhaalt, reageren we standaard op een bepaalde manier.

Indicaties

Een kind dat niet weet of zijn onvoorspelbare moeder vandaag lief is of agressief, leert op de kleinst mogelijke signalen te letten om aan zijn moeder af te lezen hoe de vlag erbij staat. Haarfijn kan hij minimale gezichtsuitdrukkingen, ademhalingspatronen en lichaamshouding vertalen naar ‘oké’ of ‘gevaar’. Een kunst die hij zo tot in de puntjes heeft geleerd, dat later als hij groot is hij al deze indicaties ook denkt af te moeten lezen aan de mensen om hem heen. Hij ‘leest’ dat zijn baas ‘boos’ is en reageert daarop als toen hij een kind was. Hij ‘ziet’ dat zijn vrouw een agressieve bui heeft, dus bergt hij zich maar vast. Het verschil is echter: de mensen om hem heen zijn zijn moeder niet… De standaard-reactie faalt. De negatieve gevoelens die hem overvallen zijn meestentijds onterecht, de (onbewuste) gedachtes die hij creëert (mijn baas is een hufter) zijn niet automatisch terecht. Elke andere persoon in exact zijn omstandigheden, maar zonder zijn verleden, heeft andere reacties, andere gedachtes. Die gewaarwording is cruciaal.

Stap af van je gedachten, gevoelens en gedrag

NLP geeft een antwoord op hóe je af kan stappen van geprogrammeerde, geconditioneerde gedachtes en gevoelens en gedrag. NLP leert je om je gedachtes en emoties te managen. Om jezelf in opperste staat van welbevinden te houden. Je gedrag zal navenant meeveranderen. Je chagrijnige bui? Als sneeuw voor de zon verdwenen. NLP… voor mij is het een kist voor toverspullen waarmee je de baas wordt over je eigen gedachtes, gevoelens, je eigen leven.

Datum: 22 januari 2019