echtscheiding

Vecht- of echtscheiding?

Scheiden doet lijden. Een cliché, maar in de meeste gevallen wel de realiteit. Er komt heel wat bij kijken om de zaken tijdens een scheiding voor alle partijen zo goed mogelijk te regelen. Daar kun je ongetwijfeld wel wat hulp en informatie bij gebruiken. Een scheidingsadvocaat is hiervoor de aangewezen persoon.

Hypotheek

Als jullie een huurhuis hebben, dan bepalen jullie samen in onderling overleg wie er in het huis blijft wonen en wie vertrekt. Als jullie hier niet uitkomen, dan kan een advocaat jullie hierbij helpen. Is jullie huis een koophuis en hebben jullie een hypotheek, dan zijn er verschillende opties:

  • Eén van jullie blijft in het huis wonen en de ander wordt uitgekocht.
  • Het huis verkopen en beiden een ander huis zoeken.

De beste beslissing is altijd heel persoonlijk. Als jullie hier niet uitkomen, dan kan een advocaat jullie hierover adviseren of begeleiding bieden.

Boedelverdeling

Als je uit elkaar gaat, dan ontkom je er niet aan om jullie bezittingen en schulden te verdelen. Maar hoe pak je dit aan? Het is verstandig om als eerste een overzicht te maken. De scheidingsadvocaat kan je hierbij helpen en geeft voorlichting over polissen, effecten, ondernemingen en dergelijke. Het is heel belangrijk dat jullie heldere afspraken maken over de verdeling en deze duidelijk opschrijven. Hiermee voorkom je dat er later misverstanden en problemen ontstaan.

Kinderalimentatie

Vaak wonen kinderen na een scheiding voornamelijk bij één van de ouders. Dit heet de ‘verzorgende ouder’. Met de andere ouder is er een omgangsregeling. Dit is de ‘niet-verzorgende ouder’. Deze ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald, heet de kinderalimentatie.

Omgangsregeling

De hoogte hiervan is mede afhankelijk van de omgangsregeling. Hoe meer omgang, hoe minder alimentatie. Jullie zijn vrij om samen afspraken te maken over de kinderalimentatie. Als jullie er niet uitkomen, dan kan de scheidingsadvocaat jullie hierover adviseren.

De juiste beslissingen in een ingrijpende periode

Partneralimentatie

Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Als jij niet of niet genoeg inkomsten hebt, dan kan het zo zijn dat jouw ex-partner partneralimentatie aan jou moet betalen. Een scheidingsadvocaat kan jullie adviseren over partneralimentatie.

Orde in chaos

Je kunt bij Claassen Advocaten terecht voor een overlegscheiding en mediation en voor als jij en je partner elk een eigen advocaat nodig hebben om de zaken rond de scheiding juridisch goed af te ronden. De scheidingsadvocaten van Beukering, Ruijs en Ling zijn specialist op dit gebied en helpen jullie om orde in de chaos te scheppen en vragen en problemen af te bakenen tot overzichtelijke stukjes.

Begrijpelijke taal

Juridisch geschreven stukken zijn onvermijdelijk, maar deze vertalen de advocaten voor jullie altijd naar begrijpelijke taal. De scheidingsadvocaten staan voor laagdrempeligheid, openheid en transparantie zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

Datum: 22 juni 2018