Sieraad

Bij elk verhaal past een sieraad

30 november 2017
456
618
7

Wanneer er een ingrijpende gebeurtenis in je leven is, is het goed om daar vorm aan te geven, zodat je het een plekje kunt geven. Een sieraad kan veel troost bieden. Het is, bij het verlies van een dierbare, voor de goudsmid de taak om zich goed in te leven of voor te stellen wie die persoon(lijkheid) was.

Mogelijkheden

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden te verzinnen, zoals het gebruik van edelmetaal. Dat is vervormbaar en herbruikbaar. Of het opnieuw gebruiken van oude sieraden Of in de vorm van een handschrifthanger, die persoonlijkheid uitstraalt.

Zegelring

Iwan Klein [red.] heeft zich als goudsmid een aantal jaren geleden gespecialiseerd in zegelringen. “Steeds vaker krijg ik de vraag of ik een zegelring kan maken met daarin de ‘as’ van een dierbare. Van kleins af aan ben ik gefascineerd door contrasten. De spanning die het oplevert, als je een al eeuwenoude zegelring in een nieuw jasje steekt of er een moderne toepassing aan verbindt.”

Symboliek

De zegelring staat bol van symboliek. Al eeuwen wordt een zegelring geschonken aan een zoon of dochter bij het bereiken van de volwassen leeftijd. Wanneer er door de familie een familiewapen gedragen wordt, kan Iwan deze ook in de edelsteen graveren.

Huisdieren

Een goudsmid gaat regelmatig naar bijeenkomsten, waar hij graag met mensen spreekt over hun ervaringen met verlies. “Op die manier krijg ik een nóg beter inzicht in wat kan en wat mensen willen. We zijn in een tijd beland, waarin taboes doorbroken worden. We durven te laten zien wat ons dierbaar is en de weg naar mijn atelier wordt steeds gemakkelijker gevonden, ook als het gaat om een huisdier. Een plukje haar, een stukje halsband of een tandje van een te vroeg overleden pup: het kan allemaal.”

Elk verhaal

In zijn 28-jarige loopbaan als goudsmid heeft Iwam bij verschillende goudsmid-ateliers gewerkt. Hij heeft al vroeg gemerkt dat bij elk verhaal een sieraad past. “Het maakt niet uit of ik een nieuw kroonjuweel voor de koning maak of een zilveren oogje aan een bedeltje soldeer. Wanneer ik bij de klant voor een glimlach kan zorgen, dan is mijn dag geslaagd!”

Zoek jij ook een sieraad bij jouw verhaal? Maak een afspraak met Iwan en kijk wat hij voor je kan betekenen!

Meer weten?

Een zegelring laten smeden of restaureren? Op zoek naar unieke, op maat gemaakte trouwringen, manchetknopen, oorbellen of hangers? Goudsmederij Klein maakt het voor je.

Goudsmederij Klein
Nagelkruidstraat 50 | 3053 EP Rotterdam | 06-10709039 |
[email protected] | www.goudsmederij-klein.nl
Deel dit artikel