uitvaarten

Onduidelijkheden over uitvaarten

27 september 2019
495
494
2

Alhoewel er al lang geen taboe meer rust op de dood, is een uitvaart iets waar we toch maar liever niet teveel over willen nadenken. Dat is iets voor later, dat kan tegen die tijd ook nog wel een keer. Zo’n instelling kan echter ook vervelend uitpakken. Want de dood kan soms veel eerder komen dan je had verwacht. En op zo’n moment moeten er in korte tijd allerlei keuzes worden gemaakt. Dat valt niet altijd mee, vooral omdat je dan vaak overmand bent door emoties. Maar je moet er toch niet aan denken dat je achteraf toch liever andere beslissingen had genomen? Je kunt het immers niet overdoen.

Harma Bodde

Keuze uitvaartondernemer

Wanneer je zorgt dat je vooraf goed geïnformeerd bent, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Wellicht weet jij niet beter dan dat je verplicht bent om je tot de uitvaartbegeleider te wenden die je uitvaartverzekeraar, het ziekenhuis of de zorginstelling je aanraadt. Dat is een groot misverstand dat nog bij veel mensen leeft. Je bent namelijk helemaal vrij in die keuze. Het kan wél zo zijn dat grote uitvaartmaatschappijen korting geven als zij de uitvaart mogen verzorgen. Maar dit betekent niet automatisch dat je dan ook goedkoper uit bent. Een lokale uitvaartverzorger hanteert vaak lagere prijzen.

Locatie

Over de locatie waar de uitvaart plaatsvindt, bestaan ook nog steeds veel misverstanden. Waar voorheen een kerk of uitvaartcentrum de achtergrond vormde van een uitvaart, zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Van een theater tot de kantine van een sportclub, vrijwel alles is mogelijk. Tegenwoordig is er geen ‘standaard’ uitvaart meer, maar doen we er alles aan om een zo persoonlijk mogelijk afscheid te verwezenlijken.

Koffie met cake

Er is niks mis met een koffietafel na de plechtigheid, maar er kan natuurlijk ook voor iets anders worden gekozen. Hield de overledene van een biertje en bitterballen? Waarom zou je daar dan niet voor kiezen na afloop van de uitvaart? Van roze koeken tot een high tea, het kan allemaal geregeld worden.

Muziek

Nog zo’n misverstand is het aantal muziekstukken dat er tijdens een dienst ten gehore mag worden gebracht. Meestal zijn dat er drie, maar als jij er veel meer wilt, wordt er gewoon meer aulatijd gereserveerd.

Ontzorgen

Misverstanden zijn er om uit de wereld te worden geholpen. En daar wil ik je graag bij helpen. Evenals bij het organiseren van een persoonlijke uitvaart. Want dát is waar ik voor sta. De familie ontzorgen, zodat er rust is en gelegenheid om afscheid te nemen.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geeft je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Harma Bodde Uitvaartzorg
Deel dit artikel