duurzaamheid

Duurzaamheid in de uitvaartbranche

Tegenwoordig kom je het woordje ‘duurzaamheid’ bijna overal tegen. Je kunt legio maatregelen nemen om je huis te verduurzamen, staat stil bij hoe je duurzaam kunt eten, reizen en ondernemen. Maar hoe zit dat eigenlijk met je uitvaart? Want je wilt er natuurlijk zoveel mogelijk aan doen om ervoor te zorgen dan jouw kleinkinderen ook nog van een mooie wereld kunnen genieten.

Kist

Er zijn veel mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. Het nadeel is dat dit soms wel duurder is. Niet iedereen wil en kan daarvoor betalen. Neem nu een kist: een spaanplaat exemplaar is veel goedkoper dan een volhouten kist. Er wordt nu eenmaal vaak voor het goedkoopste model kist gekozen, en sinds we zijn overgestapt naar een andere leverancier die minder lijm voor zijn kisten gebruikt, zijn we al weer meer milieubewust bezig.

Lijkwade

Er zijn echter veel duurzamer varianten, zoals een kist van karton, bamboe, sloop- of steigerhout. De meest milieuvriendelijk optie bij begraven is overigens géén kist, maar een lijkwade van natuurlijke materialen, zoals hennep en bamboe. In Nederland zijn we hier nog niet zo aan gewend, maar sinds in 1991 in de Wet op de lijkbezorging is bepaald dat een overleden persoon niet beslist in een kist begraven of gecremeerd hoeft te worden, zien we dit steeds vaker.

De meest milieuvriendelijk optie bij begraven is overigens géén kist, maar een lijkwade van natuurlijke materialen

Rouwvervoer

Voor het vervoer van de overledene kun je kiezen voor een traditionele rouwauto, maar het kan natuurlijk ook veel milieuvriendelijker, zoals een loopkoets, platte kar of uitvaartfiets. Wij hebben ook de mogelijkheid om een Tesla rouwauto in te zetten, maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Duurzaam cremeren

Het eerste crematorium dat is overgegaan naar elektrisch cremeren is inmiddels een feit en ook nieuw te bouwen crematoria willen hierop overgaan. Voor een gemiddelde crematie wordt 60 kubieke meter gas verbruikt. Ter vergelijking: het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishouden is 1500 kubieke meter per jaar. Volgens cijfers van coöperatie DELA vermindert de CO2-uitstoot door de overgang naar elektrische crematieovens met 113 kilogram per crematie. De prijs van elektrisch cremeren is overigens gewoon hetzelfde als die in een op gas gestookte crematieoven.

Digitaal

Om het goede voorbeeld te geven, proberen wij bij Kuipers & Pikart Uitvaartzorg ook zo milieubewust bezig te zijn. Onze aangiftes vinden steeds meer digitaal plaats. Onder het mom van ‘denk voordat je print’, maken we onze dossiers ook steeds meer digitaal. En verder hebben gekozen voor led-verlichting. Maatregelen om te verduurzamen kunnen heel grote en soms heel kleine gevolgen hebben. Het lijkt soms een druppel op een gloeiende plaat, maar iedere stap telt. En dat vinden we belangrijk. Het is een stukje bewustwording voor een gezondere planeet.

Datum: 20 november 2019