Ik vergelijk mezelf met een kameleon

30 oktober 2017
896
936
3

Praten over de dood zit toch nog wel in de taboesfeer, merk ik. Vooral ouderen vinden het moeilijk om erover te praten. Je kunt een persoonlijk gesprek met een uitvaartverzorger aanvragen: maar hoe gaat zoiets?

Harma Bodde

Aangeven van wensen

Als je aangeeft wat je wensen zijn, geeft dat rust; niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden. Stel, je wilt worden begraven op een natuurbegraafplaats. Ga daar dan eens kijken. Vraag er informatie over aan. Als uitvaartverzorger kan ik daarbij adviseren.

Kleine stapjes

Na een overlijden kunnen nabestaanden totaal ontredderd zijn. Dan neem ik ze symbolisch bij de hand en leid ik ze door het hele proces, dat ik in kleine stapjes verdeel, zodat het ook voor de familie overzichtelijk blijft.

Kameleon

Ik vergelijk mezelf weleens met een kameleon: ik neem de kleur aan van de familie als het gaat om hun wensen rond de uitvaart. Het gaat in mijn vak om het aanvoelen waar behoefte aan is; om empathisch vermogen. Ik geef aandacht en ben er voor ze wanneer dat nodig is; zo nodig dagelijks.

Eerlijk benoemen

Bij de familie zijn vaak ook jonge kinderen. Ik kan helpen om ze uit te leggen wat er gebeurt als iemand is overleden. Het is niet goed om tegen een kind te zeggen dat ‘opa slaapt’, want dan zou het kind bang kunnen worden om zelf te gaan slapen. Je moet het eerlijk benoemen.

Tekening of gedicht

Het is goed om kinderen te betrekken bij een uitvaart, en dat kan op allerlei manieren. Een jong kind kan bijvoorbeeld een tekening maken of de kist beschilderen. Als het kind wat ouder is, kan het een verhaal of gedicht voordragen.

Boos

Ik heb in de aanloop naar een uitvaart eens een jongen ontmoet die boos was omdat zijn vader op jonge leeftijd plotseling overleed. Ik zei tegen hem: ‘Schrijf een brief aan je vader, zodat we die kunnen meegeven en jij het gevoel hebt dat je datgene wat je nog aan hem kwijt wilde, hebt gezegd.’

Wensenboekje

Harma Bodde Uitvaartzorg heeft een ‘Wensenboekje voor een persoonlijk afscheid’ samengesteld voor wie zijn of haar wensen rond de uitvaart wil laten vastleggen. Het boekje kan kosteloos aangevraagd worden bij Harma.

Meer weten?

Harma Bodde verzorgt uitvaarten in de regio Twente. Ze reikt je graag de hand om de juiste weg te bewandelen en goede keuzes te maken voor de uitvaart. Harma geef je de ruimte en tijd die je nodig bent na het overlijden van een dierbare.

Deel dit artikel